Despăgubiri de până la 600 de euro pentru un zbor anulat. Ce prevede legislația europeană și în ce condiții se dau banii

Despăgubiri de până la 600 de euro pentru un zbor anulat. Ce prevede legislația europeană și în ce condiții se dau banii Sursa foto: Arhiva EVZ

Legislația europeană spune că pasagerii pot cere despăgubiri de peste 600 de euro în cazul unui zbor anulat. Ei vor beneficia de bani și dacă ora este mutată sau dacă avionul are întârziere.

Potrivit legislației europene, pasagerii ce au de suferit din cauza unui zbor anulat sau a cărui plecare este mutată, pot cere despăgubiri de 600 de euro.

Dreptul la compensație în cazul anulării unui zbor este stabilit de Regulamentul european 261/2004. Mai exact, în funcție de distanțele ce ar fi trebuit parcurse cu avionul, în cazul unui zbor anulat se acordă următoarele despăgubiri:

- 250 de euro - pentru toate zborurile de 1.500 de kilometri sau mai puțin; - 400 de euro - pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 de kilometri și pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 și 3.500 de kilometri; - 600 de euro - pentru toate zborurile care nu intră sub incidența punctelor de mai sus.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ce condiții se pot cere despăgubiri

Despăgubirile sunt mai mici dacă compania le oferă pasagerilor un alt zbor. Cu toate astea , sunt luate în calcul și întârzierile de:

două ore - pentru toate zborurile de 1.500 de kilometri sau mai puțin;

Sursă: Julia Neroznak | Dreamstime.com

trei ore - pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 de kilometri și pentru toate celelalte zboruri cuprinse între 1.500 și 3.500 de kilometri; patru ore - pentru toate zborurile care nu se încadrează în categoriile amintite la primele două puncte.

Potrivit regulamentului european, compensația se plătește în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar sau, numai cu acordul scris al pasagerului, în bonuri de călătorie și/ sau alte servicii.

În plus, atunci când există mai multe aeroporturi ce deservesc un oraș sau o aglomerare urbană, iar compania aeriană oferă pasagerului un zbor spre un aeroport diferit de cel pentru care s-a făcut rezervarea inițială, pasagerul are dreptul de a cere transport gratuit și alte servicii.

Potrivit CJUE, în cazul în care o companie aeriană mută mai devreme plecarea unui zbor cu mai mult de o oră, pasagerii pot cere despăgubiri mari, fiind considerat un zbor anulat.

Cu toate astea, cele mai mari despăgubiri sunt luate pentru zborurile cu mai mult de trei ore de întârziere, conform avocatnet.ro.