România riscă să plătească despăgubiri din cauza legii offshore. Producătorii sunt nemulțumiți că supraimpozitarea nu a fost eliminată

România riscă să plătească despăgubiri din cauza legii offshore. Producătorii sunt nemulțumiți că supraimpozitarea nu a fost eliminată sursa: arhivă EVZ

Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar trebui să înceapă vara aceasta, dar legea offshore îi nemulțumește pe producători, care spun că nu au fost eliminate prevederile care duc la supraimpozitarea companiilor. Statul român ar putea plăti despăgubiri dacă se ajunge la procedura de arbitraj.

Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește astăzi cu reprezentanții companiei petroliere americane Black Sea Oil&Gas, care sunt nemulțumiți de prevederile legii offshore.

Senatul a adoptat săptămâmna trecută, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de modificare a Legii offshore inițiat și asumat de către liderii coaliției de guvernare, păstrând prevederile esențiale inițiale ale acestuia.

Supraimpozitare a producătorilor

Legea prevede aproape dublarea pragului de preț de vânzare peste care producătorii de gaze naturale din Marea Neagră vor fi supraimpozitați, de la 45,71 la 85 lei/MWh, creșterea limitei maxime de deducere a investițiilor acestora în explorare și producție, de la 30% la 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare datorat, precum și eliminarea obligației de vânzare a 40% din producție pe piețele centralizate din România. Un amendament USR care prevedea dublarea deductibilității, la 60%, a fost respins la vot, scrie profit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se poate ajunge la arbitraj

Majorarea deductibilității îi nemulțumește pe producători, care sperau că aceste supraimpozitări vor fi eliminate până la începerea producției.  „Evaluarea proiectului noii legi offshore ne arată că acesta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani. BSOG este de părere că actualul proiect de modificare a legii offshore lasă deschisă posibilitatea de a continua demersurile pentru arbitraj.

BSOG a dezvoltat proiectul MGD pornind de la premisa că aceste măsuri fiscale din legea offshore vor fi revocate până la momentul începerii producției. Am declarat în repetate rânduri că taxarea suplimentară extrem de împovărătoare este contrară asigurărilor și prevederilor legale oferite de Statul Român atunci când investitorii au intrat în țară, este foarte oneroasă și fac România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore”, a declarat CEO-ul BSOG Mark Beacom, potrivit sursei citate.