Descoperirea ce se anunță revoluționară. Un tip de cancer ar putea avea leac, anunță cercetătorii
- Andrei Narița
- 15 august 2022, 22:28
Un studiu al companiei AstraZeneca vorbește despre beneficiile unui medicament care este folosit în tratamentul cancerului de sân la femeile cu o formă avansată a bolii.
AstraZeneca a anunțat beneficiile medicamentului Enhertu care este folosit în tratamentul pentru cancerul de sân la femeile cu o formă avansată a bolii.
Potrivit studiului, la care au participat 600 de paciente, Enhertu a fost comparat cu un alt tratament prestabilit de medici la persoanele cu cancer mamar.
Denumit DESTINY-Breast02, studiul a evaluat femeile cu cancer de sân similare cu cele ale studiului DESTINY-Breast01, aflat în stadiu intermediar. Acesta a stat la baza aprobărilor pentru medicamentul Enhertu în Europa și câteva țări.
Descoperire importantă în cadrul studiului
Reprezentanții companiei AstraZeneca au declarat că medicamentul Enhertu, produs în colaborare cu firma japoneză Daiichi, a atins obiectul principal de îmbunătățire din punct de vedere statistic și a supraviețuirii fără progresie. Aceasta este o măsură a timpului pe care o persoană îl poate trăi fără ca boala să se agraveze.
Mai mult, medicamentul a îmbunătățit supraviețuirea generală, iar rezultatele urmează să fie anunțate în cadrul unei conferințe științifice. În urma anunțului privind medicamentul minune, acțiunile companiei AstraZeneca au crescut cu 2%, în timp ce acțiunile companiei japoneze Daiichi cu 15%.
Medicamentul Enhertu a fost aprobat în 2019, ca tratament de linia a treia pentru pacientele cu cancer de sân cu HER2-pozitiv. Acesta a generat vânzări de 214 milioane de dolari și cuprinde un un anticorp monoclonal legat chimic de un medicament de chimioterapie care ucide celulele canceroase, scrie stiripesurse.
Cancerul la sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul femeilor, afectând cu preponderență femeile de peste 50 de ani. Deși cazurile sunt destul de rare, și bărbații pot dezvolta cancer mamar.
În Uniunea Europeană sunt diagnosticate, în fiecare an, peste 360 de mii de cazuri noi de cancer de sân. La nivel mondial sunt diagnosticate 1,67 milioane de cazuri noi.
În țara noastră, în 2012 au fost diagnosticate 8981 de cazuri noi de cancer de sân și s-au înregistrat 3244 de decese.