Moderna o să propună două variante de vaccin contra variantelor Omicron
- Andra Puiu
- 12 iulie 2022, 07:00
Compania Moderna Inc a anunţat luni, 11 iulie, că va propune două variante pentru vaccinul contra Omicron pentru toamnă. Acestea sunt concepute împotriva variantelor noi, BA.1, respectiv BA.4 şi BA.5.
Producătorii de vaccinuri, inclusiv Moderna și compania rivală, Pfizer Inc, dezvoltă vaccinuri actualizate pentru a ținti sub-variantele Omicron cu răspândire rapidă BA.4 și BA.5. Noile sub-variante au câștigat teren în Statele Unite în ultimele săptămâni.
Moderna a precizat luni, 11 iulie, că decizia sa de a dezvolta vaccinuri bivalente s-a bazat pe diferite preferințe ale pieței pentru vaccinuri împotriva sub-variantelor. Vaccinurile bivalente sunt concepute pentru a viza două variante diferite de coronavirus - varianta inițială din 2020 și variantele Omicron mai recente, informează Agerpres.
Datele strânse de Moderna
Moderna a indicat că noi date clinice cu privire la vaccinul său mRNA-1273.214, conceput pentru a ținti varianta BA.1, au demonstrat răspunsuri ale anticorpilor neutralizanți semnificativ mai mari împotriva BA.4 şi BA.5 comparativ cu actualul rapel autorizat.
Al doilea candidat la rapel al companiei, ARNm 1273.222, este bazat pe tulpina BA.4/5 și este în curs de dezvoltare. Fabricarea lui se realizează în conformitate cu îndrumările recente ale Administrației pentru Alimente și Medicamente a SUA.
Analistul Jefferies Group, Michael Yee, a explicat că noile date despre rapelul companiei care vizează sub-varianta BA.1 demonstrează o mai bună durabilitate și un răspuns imunitar mai eficient. Cu toate acestea, varianta inițială Omicron a suferit deja mutații în Statele Unite, iar FDA va aproba probabil rapelurile BA.4/5.
Primele vaccinuri împotriva virusului Covid-19
La începutul anului 2020 a izbucnit în toată lumea pandemia de coronavirus. Ulterior, oamenii de știință au încercat să creeze un ser care să oprească infectarea populației. Pe 21 decembrie 2020, Comisia Europeană a autorizat primul vaccin sigur și eficace împotriva Covid-19.
Este vorba despre serul dezvoltat de BioNTech și Pfizer. Autorizația de folosire a fost urmată de o recomandare științifică bazată pe o evaluare aprofundată a siguranței, eficacității și calității vaccinului, a transmis la acel moment Comisia Europeană. Ulterior au fost aprobate și alte seruri dezvoltate de diferite companii: Oxford-AstraZeneca cu vaccinul Astra Zeneca, Janssen cu serul Johson&Johson, și Moderna.