De multe ori, în armata rusă au loc demiteri în masă de cadre militare. În aprilie, alți 11 generali au fost concediați, invocându-se aceleași acuze de corupție, scrie Newsweek. Însă motivațiile ordinelor de demitere sunt mult mai diverse.

„Motivul pentru care generalii sunt concediați în ultimii ani variază: fie au pierdut o luptă birocratică, fie conducerea nu dorește ca un general să capete putere de fief în funcția pe care o ocupă, fie din divergențe politice, fie din corupție «neaprobată»”, spune Yuval Weber, expert al DMGS-Kennan Institute.

„Nimeni de la vârf nu este curat, însă în unele cazuri, unii dintre oficiali merg prea departe”, subliniază Weber.

Ultimele demiteri vin în contextul exercițiilor militare la scară largă Vostok-2018, care se vor desfășura în perioada 11-15 septembrie.

Cheltuielile pentru viitoarele exerciţii militare sunt justificate pentru a menţine capacitatea de apărare a Rusiei pe fondul situaţiei internaţionale tensionate, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS, citată de Agerpres.

„Reţeaua de securitate socială şi sistemul de pensii sunt un element constant al politicii de stat şi o componentă foarte importantă. Însă, capabilitatea de apărare a ţării în actuala situaţie internaţională, care este adesea destul de agresivă şi neprietenoasă pentru ţara noastră, este justificată, necesară şi nu are alternativă", a declarat Peskov în faţa jurnaliştilor, ca răspuns la întrebarea dacă cheltuielile pentru exerciţiile militare strategice Vostok-2018 sunt oportune în actualele condiţii economice.