Evenimentul Zilei > Politica > Demisie chiar sub nasul lui Orban. Omul premierului și-a luat adio de la funcție
Demisie chiar sub nasul lui Orban. Omul premierului și-a luat adio de la funcție

Demisie chiar sub nasul lui Orban. Omul premierului și-a luat adio de la funcție

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei premierului Ludovic Orban, Valentin-Constantin Bretfelean, a renunțat la funcția deținută.

Valentin-Constantin Bretfelean a fost eliberat, la cerere, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, printr-o decizie a premierului Ludovic Orban.

Decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Ludovic Orban, premierul României, și-a numit un nou consilier de stat pe data de 23 decembrie 2019. Fostul ofițer SRI Valentin Constantin Bretfelean a fost în mijlocul mai multor scandaluri din cauza manifestărilor împotriva maghiarilor.

Cine este, de fapt, Valentin-Constantin Bretfelean?

În vârstă de 54 de ani, noul subordonat al premierului a petrecut 18 ani în poziția de ofițer SRI, înainte să activeze în postul de șef al Poliției Locale din Târgu Mureș. În acea perioadă, se afla în subordinea Primăriei Târgu Mureș.

Înainte să activeze însă în Cancelaria Prim-ministrului, a făcut câteva gesturi împotriva comunității maghiare din municipiul județului Mureș.

Liderii UDMR din județul Mureș, încă din 2015, în octombrie, l-au acuzat pe Bretfelean de atitudini anti-maghiare. UDMR-iștii din Consiliul Local Târgu Mureș au cerut atunci demisia lui Bretfelean de la șefia Poliției Locale, după ce acesta şi-a exprimat dezacordul față de inscripționarea străzilor din județ cu plăcuțe bilingve. Gestul a fost făcut în public, la Forumul românilor din Harghita, Covasna și Mureș.

Bretfelean a negat parțial evenimentul

„Nu am participat la nicio adunare politică, nu am avut opinii politice, nu am vorbit de partide, de candidaţi, de nimic. Sunt un cetăţean al Tg.-Mureşului şi am şi eu dreptul, conform art. 30 din Constituţie, să mă exprim ca cetăţean liber al acestei ţări.

Dacă am avut o opinie, poate nefericit exprimată, îmi cer scuze, dar în continuare, în calitate de şef al Poliţiei Locale, voi aplica legea”, s-a justificat Valentin Bretfelean într-o intervenție ulterioară.

În final, din cauza tensiunilor pe care a reușit să le creeze în Mureș, Bretfelean a fost demis de la conducerea Poliției Locale Târgu Mureș, în ianuarie 2018. Demiterea a fost făcută de primarul de la acea vreme, Dorin Florea, ales independent în poziția de primar, actual membru ALDE, din mai 2019, scrie Playtech.