Evenimentul Zilei > Economie > Deliciu la liber. Uniunea Europeană ia o decizie istorică. Aprobă viermii galbeni de făină ca aliment
Deliciu la liber. Uniunea Europeană ia o decizie istorică. Aprobă viermii galbeni de făină ca aliment

Deliciu la liber. Uniunea Europeană ia o decizie istorică. Aprobă viermii galbeni de făină ca aliment

Statele membre din blocul comunitar au aprobat, marți, o propunere legislativă inedită a Comisiei Europene. Aceasta permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou, cu o condiție: să fie uscaţi.

„Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, arată Antena 3. Această autorizare în premieră de introducere a viermilor galbeni de făină pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase, efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, EFSA.

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat, precizează comunicatul instituției europene.

viermi de faina

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil, în contextul în care milioane de oameni consumă deja zilnic insecte, precizează un comunicat de pe site-ul Comisiei Europene.

În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile care urmează.

Viermele de făină ar putea intra în compoziția unor preparate populare ca burgeri sau paste

Viermele de făină (Tenebrio molitor) a devenit prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om, a anunțat în luna ianuarie Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Instituția a luat această decizie în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care activează în domeniul producției de insecte pentru consum.

Totuși, cei care au alergii la creveți și la acarieni ar putea reacționa și la această insectă, mai precizează sursa citată.

Potrivit Digi 24, Europa ar putea produce preparate apreciate ca burgeri, paste, biscuiți, smoothie sau fingers din viermi de făină în stadiu de larvă. Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind o potențială sursă de mâncare sustenabilă a viitorului, cu un nivel scăzut de emisii de carbon.

Până în prezent marii jucători din industria hranei din insecte nu și-au putut valorifica produsele din cauza lipsei unei aprobări unitare la nivel european. Astfel de produse sunt interzise la vânzare în Franța, Germania, Italia, Spania și în alte țări europene. Hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară.