Evenimentul Zilei > International > Decizia luată de președintele Erdogan le-a înfuriat pe femeile din Turcia, proteste de amploare la Istanbul
Decizia luată de președintele Erdogan le-a înfuriat pe femeile din Turcia, proteste de amploare la Istanbul

Decizia luată de președintele Erdogan le-a înfuriat pe femeile din Turcia, proteste de amploare la Istanbul

Mii de femei au declanșat proteste la Istanbul, după ce președintele Erdogan a decis să-și retragă țara dintr-un acord foarte important.

Proteste de amploare la Istanbul, în Turcia, vizat fiind președintele Recep Tayyip Erdogan. Aceată țară a renunțat la Convenţia de la Istanbul Un pact care protejează femeile ce sunt victime ale agresiunilor fizice. Liderul de la Ankara a fost aspru criticat la nivelul Uniunii Europene, după ce a luat decizia de-a nesocoti acordul.

Astfel, sâmbătă, mii de protestatari și-au strigat nemulțumirea față de mutarea făcută de Erdogan. „Anulează decizia, aplică tratatul!” Au strigat oamenii nemuțumiți. Ei s-au strâns în districtul Kadikày din Istanbul. Manifestanţii aveau portrete de femei asasinate şi pancarte pe care se putea citi: „Acestea sunt femeile care vor câştiga acest război!”

Proteste masive în Turcia, după ultima decizie luată de președintele Erdogan

„M-am săturat de acest stat patriarhal. M-am săturat să nu fiu în siguranţă. Ajunge!” A spus una dintre femeile care a luat parte la această mișcare de protest. Decretul a fost publicat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Iar președintele a anunţat retragerea ţării sale din Convenţia de la Istanbul. Primul tratat internaţional care stabileşte standarde obligatorii din punct de vedere juridic în aproximativ 30 de ţări pentru prevenirea violenţei de gen.

Această decizie a liderului de la Ankara a declanșat mari nemulțumiri în rândul organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor. Și critici aprige din partea Uniunii Europene. Mai ales că violențele împotriva femeilor au fost înregistrate constant, în Turcia, în ultimul deceniu.

„Iată adevăratul chip al guvernului turc actual”

Retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul este o veste devastatoare și compromite protecţia femeilor în această ţară. Au spus reprezentanții Consiliului Europei. Organizaţie paneuropeană din care face parte Ankara şi sub auspiciile căreia guvernul turc a semnat acest tratat în anul 2011.

„Iată adevăratul chip al guvernului turc actual: dispreţ complet pentru statul de drept şi recul total pentru pentru drepturile omului”, A scris pe contul de Twitter raportorul în Parlamentul european pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor.