DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Iahnie cu creve?i, Chimichanga ?i ficat de ra?? îndopat?!

DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Iahnie cu creve?i, Chimichanga ?i ficat de ra?? îndopat?!

De la aromele blânde ale Mediteranei, la chilli-ul ?i tequila mexicane, pân? la gustul jum?rilor ?i piftiei str?mo?e?ti. Un ghid nerecomandat anorexicilor

Periplul nostru gastronomic prin restaurantele Capitalei continu? cu alte trei escale în tot atâtea identit??i culinare. Am „acostat”, pe t?râmul Mediteranei unde am înecat fructele de mare în vinurile insulei Ischia, de lâng? Napoli. Am consemnat, apoi, în jurnalul de bord al expedi?iei o debarcare, dincolo de Atlantic, într-o tavern? unde ne-am op?rit, mai întâi, esofagul cu tequila, iar apoi ne-am dat foc la ma?e cu piperatele ?i ardeiatele mânc?ruri ale toridului Mexic. Ne-am întors, în cele din urm?, pe meleagurile noastre unde, c? tot s-a l?sat frigul, ne-am înc?lzit cu p?linc? de Satu Mare ?i ne-am ghiftuit atât cu bucate autohtone cât ?i cu delicatese importate din buc?t?ria clasic? interna?ional?. Trei localuri, ca trei femei frumoase, pe cât de diferite, pe atât de atr?g?toare: Don Taco, Neptunus ?i Casa Doina.

  • DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI: S? m?nânci ca un arab, s? bei ca un grec ?i s? sim?i ca un indian!

Mediterana din farfuria ta Nici nu te a?ezi bine la mas?, la Neptunus, o cârciumior? italian? cu specific pesc?resc, c? un chelner se ?i înfiin?eaz? lâng? tine cu o vitrin? frigorific? mobil?, în form? de cor?bioar?. De acolo î?i alegi pe?tele, caracati?a, calamarul, creve?ii, sepia, scoicile sau orice alte dih?nii de-ale m?rii vrei s? m?nânci. Ce-i în meniu e doar 10% din oferta locantei din P-?a Sf. ?tefan, nr.6. Cârciuma are o sor? geam?n? ?i la Bra?ov. De regul?, clien?ii casei se las? pe mâna osp?tarului care recomand? ce e mai bun în ziua aceea. „De proasp?t, nu-i problem?, c? la noi, în afar? de creve?i, nimic nu e congelat!”, se laud? Dan Anca, buc?tarul ?ef ?i patronul restaurantului. Ne-am l?sat pe mâna sa ?i bine am f?cut! Un platou rece „Fantezia Neptunus”, cu carpaccio de caracati?? ?i ton, somon afumat, file de anchois proasp?t?, marinat? ?i creve?i, la 89 de lei, pentru doi in?i, cu un pahar de Proseco, un spumant de Valdobbiadene a fost debutul pentru o chestie care sun?, pân? gu?ti, ca mititeii cu dulcea??. O iahnie de fasole, cu creve?i pe post de costi?? ?i ro?ii uscate, un pic picant? de la peperoncino. Calabria! A urmat o „Zuppa de Cozze”, ceva între o gustare cald? ?i o sup?, cu midii în cochilii în sos de ro?ii cu usturoi, servit? într-un fel de tipsie cu picior ?i cu crutoane. Efect afrodisiac, la 29 de lei strachina! Pân? la felul de baz? am atacat o fiol? de Forastera, un sec alb, din insula Ischia, de lâng? Napoli. 110 lei, da’ face banii! Când î?i pune în fa?? o Tagliata de ton ro?u crezi c? osp?tarul a gre?it ?i ?i-a adus desertul.

  • DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Cum a ajuns turta de mei a lui ?tefan cel Mare tribut la chiftelele turcilor!

„Pr?jitura” e un file dat prin susan, perpelit pe gr?tar ?i stropit cu crem? de o?et balsamic, al?turi de un mix de legume. Te ui?i cu jind la farfuria vecinului care mu?c? dintr-un pe?te spad? tras la tigaie, cu usturoi, capere, m?sline ?i ro?ii cherry. Por?ia e 48 de lei, dar jum?tate din bani face numai aspectul! O cinzeac? de Limoncello, un lichior de l?mâie din partea casei asigur? tranzitul c?tre un Semifredo cu fructe de p?dure, f?cut în cas?, la 12 lei. O compozi?ie de fri?c? cu crem? de ou?, ornat? cu ciocolat?, peste care e turnat sosul de fructe. Un „dolce” pe care-l g?se?ti în toat? „cizma”. Bellissimo! „Fructe de mare sunt doar scoicile! Restul sunt crustacee sau molu?te” DAN ANCA, Chef la Neptunus Focul în stare lichid? sau solid? Se l?sase frigul la intersec?ia Bulevardului Ion Mihalache cu Dr. Iacob Felix, când am intrat la Don Taco, primul pub mexican din Bucure?ti. Mesele ?i b?ncu?ele din lemn, sombrerourile ?i totemurile maya?e, ?iragurile de ardei iu?i, ponchourile, pistoalele de epoc? ?i ritmurile trupei de mariachi ne-au teleportat în lumea lui Zorro. Startul, logic pentru doi masculi, a fost „un metru” de tequila. Zece shot-uri la 90 de lei. O varianta „soft” ar fi fost un cocktail Don Taco cu tequila, triplu sec, kiwi ?i l?mâie, 20 de lei. „Cr?n??nelele” Nachos, cu sos salsa ?i guacamole, au pansat arsura pentru o Quesadillas de pui - la un pol por?ia - o lipie mexican? rulat? cu cubule?e de piept de pui la gr?tar, brânz? Cheddar, chilli ?i coriandru, asortat? cu orez mexican cu legume ?i porumb. Asocierea cu ni?te Flautes, carne de curcan cu ardei gras în trei culori, la aspect ca ni?te flauturi miniaturale, pe un pat de salat? verde cu garnitur? de fasole neagr? ?i salsa ne-a deschis apetitul pentru o Chimichanga, triunghiuri de tortilla cu umplutur? de carne de vit?, tras? la tigaie, evident cu chilli, chimen m?cinat ?i brânz? cheddar. Ambele tot 20 de lei. Dac? zici c? o sup? de porumb, la nou? lei, î?i va mângâia limba iei plas?. E, cum altfel, picant?! Vara, solu?ia r?coritoare e supa de avocado rece, cu portocale ?i tequila. Noi am mers pe o cerveza Vaquero la 18 lei ?i alt? bere, Sol, la juma’ de pre?. Masochi?ti, am plonjat într-un castron de Chili con carne, o „clasic?” mexican? cu carne de vit?, fasole mexican?, porumb ?i chili, dat? la cuptor ?i gratinat? cu brânz? cheddar. 38 de gologani, dar m?nânc? doi in?i ?i las? loc pentru Fajitas, fâ?ii perpelite de pui, vit?, curcan, ra?? sau berbecu?, marinate în tequila ?i bere, servite pe plit? încins?. Efect vizual ?i gust devastator! Happy-end-ul a fost o Casuela de Pina, o piramid? cu miez de ananas ?i m?r trase la tigaie în unt cu scor?i?oar? ?i praf de chilli, ornat? cu înghe?at? de l?mâie ?i îmbr?cat? în sos cald de nuc? de cocos ?i stafide. Vamos muchachos!

Ne puteți urmări și pe Google News
  • DE VEGHE PRIN CARCIUMI. Mu?chi de vit? cu trufe, m?sline verzi pane ?i „Rulad? Tiraspol”!

„Tequila se bea, nu se gust?! Cu l?mâie ?i sare dac? e alb? sau portocal? ?i scor?i?oar? dac?- i galben?!” JIMMY CONSTANTINESCU, patronul la “hacienda” Don Taco Arde, pi?c?, mu?c?, în?eap?, dar orgasmul culinar e garantat. „Don Taco” nu-?i sparge contul din banc? ?i te încinge la fix! Un festin în discre?ie Poate cea mai veche cârcium? a Capitalei e Casa Doina, de pe B-dul Kiseleff. Are 120 de ani ?i un ?taif pe m?sur?. Atestat? din 1893, pe când se numea „Bufetul de la ?osea” sau „Cârciuma româneasc?”, cl?direa cu patru fa?ade, c?tre toate punctele cardinale, a fost conceput? de marele arhitect Ion Mincu. Gr?dina, celebr? pe timpul lui nea Nicu pentru mici ?i bere, este poate cea mai frumoas? din Capital?. Mobilierul „stil”, tavanul lambrisat, tablourile uria?e, perdelele ?i draperiile grele te plaseaz? la mas? atât cu boierii de pe timpuri, cât ?i cu protipendada actual?. Aici, discre?ia e regula de baz?. O p?linc? de Bran, jude?ul Satu Mare, la 18 lei ?oiul, cu m?rgelu?ele din dotare, deschide confruntarea cu o tipsie cu o seam? de piftii de porc ?i curcan, cu hrean, niscaiva jum?ri, un linguroi de salat? de boeuf, cu carne de vit? - nu cu pui, cum fac incul?ii culinari – felioare de piept de ra?? afumat, leb?r ?i tob? de cas?, cromatizate cu ni?te fire de ceap? verde. Alternativa cald? este ficatul de ra?? la gr?tar, pe pat de gutui caramelizate ?i sos de afine. 89 de lei, dar te sim?i ca P?storel Teodoreanu! Urmarea natural? a fost o sup? de g?in? gras? cu t?i?ei de cas?. 24 de lei o farfurie cât o oal?! C? e iarn?, am mu?cat o pulp? de ra?? pe varz? c?lit?, crocant?, lâng? care ardeiul iute era timorat de ni?te felii de piept din acela?i p?s?roi. Doru Dobre, Chef-ul de la Casa Doina, a demonstrat c? o alternativ? perfect? pot fi ?i patru cotlete de bebecu? cu garnitur? de Ratatouille. 98 de lei, dar vin din Nou? Zeeland?! O Crâmpo?ie Prin? ?tirbey, de Dr?g??ani, la 78 de lei bateria, a asigurat tranzi?ia dintre feluri, iar lovitura de gra?ie, de dup? miel, a dat-o un Merlot Metamorfosis, de Dealu Mare. Capacul l-a pus un Parfait de cafea cu „krantz”, 32 de lei por?ia. Ne-am interesat dac? au ?i hepatobil în meniu... Când s? chem?m ajutoare s? ne s?lt?m de la mas?, în fa?a unui conviv, tocmai poposea un bulz ciob?nesc cu brânz? de burduf ?i ou? de ?ar? care ne-a dat direct o stâng? la ficat. N-am mai întrebat de pre?!

  • DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Ra?? fiart? ?ase ore în untur?, tocan? de molu?te ?i caviar cu votc?!

„Clien?ii fac diferen?a între produs ?i calitate. Azi m?nânc? la noi, mâine la Monaco, iar poimâine în Caraibe!” FLORIN CIOMAG, direcor executiv Casa Doina Dac? vrei s? ai grij? de fi - catul t?u las?-te pe mâna lui Chef Doru, de la casa Doina. ?i-l înlocuie?te pe loc cu unul de ra??!

  • EXPLOZIA DIN CENTRUL ISTORIC! O distrac?ie de miliarde în inima Capitalei | VIDEO