Evenimentul Zilei > Social > De la 1 ianuarie, facturile la energie electrică cresc cu până la 26%. Cum putem scăpa de această majorare
De la 1 ianuarie, facturile la energie electrică cresc cu până la 26%. Cum putem scăpa de această majorare

De la 1 ianuarie, facturile la energie electrică cresc cu până la 26%. Cum putem scăpa de această majorare

Preţurile pe care urmează să le plătească consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 sunt mult prea mari, anunţă Asociaţia Energia Inteligentă, cerând noului Parlament să amâne cu 6 luni liberalizarea pieţei.
Într-o scrisoare deschisă, Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) cere noului Parlament să analizeze, în regim de urgență, situația cu privire la preţul energiei electrice care va afecta pe consumatorii de energie electrică din România.

Aşadar, Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încăt să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari prin acţiunile întreprinse de ANRE şi să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică pentru români.

Creșterea prețului energiei electrice la populație de la 1 ianuarie 2021

AEI a transmis printr-o scisoare deschisă adresată Doamnei Anca Dragu – Preşedinte Senatul României,  Domnului Ludovic Orban – Preşedinte Camera Deputaţilor, Domnului Florin Cîţu – Prim Ministrul României, următorul mesaj:
“În baza Ordonanţei de Urgenţă 1/2020 din data de 6 ianuaie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieţei energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021.   În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocat o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie, diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piaţă şi a iniţia procesul de contractare în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021.

Ce i se reproşează celor de la ANRE

Responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activităţi revenea ANRE, care nu a dus la îndeplinire sarcinile care – i reveneau:   – În anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă Preţul Corect. De altfel prima postare pe site ul ANRE a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă.
– ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieţei de energie electrică, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.
– ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieţei, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-şi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos până la data de 1 ianuarie 2021.
ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor.

Preţurile pe care urmează să le plătească consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 nu sunt rezonabile

Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte, la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile.  Având în vedere situaţia preţurilor publicate pe Comparatorul de preţuri ale energieie electrice de pe site-ul ANRE, se desprinde că preţurile pe care urmează să le plătească consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 nu sunt rezonabile, acestea sunt unele dintre cele mai mari preţuri de pe piaţa de energie electrică.

Astfel, observăm că prin parctica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă.   În consecinţă pentru respectarea legii solicităm:
a. Parlamentului României, analizarea în regim de urgenţă a situaţiei dezavantajoase create, pentru cca. 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare şi a celor vinovaţi de această situaţie şi aplicarea legii, astfel încăt consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite preţuri rezonabile la energie electrică.

b. Amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică astfel încăt să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari prin acţiunile întreprinse de ANRE şi să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică pentru români.   Apreciem că liberalizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale nu trebuie să fie acţiuni întreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderare românilor”, se arată în scrisoarea deschisă adresată Parlamentului.