Alertă pe piața energiei electrice! Prețurile au lut-o razna complet

Alertă pe piața energiei electrice! Prețurile au lut-o razna complet

Preţul energiei electrice din România este, duminică, cel mai mare din regiune, iar importurile se ridicau, în timpul dimineţii, la peste 1.000 de MW, potrivit datelor Transelectrica şi OPCOM.

Astfel, preţul energiei cu livrare duminică, pe piaţa spot din România, este de 32,25 de euro pe MWh, cel mai mare dintre ţările cu care ţara noastră este cuplată.

În Ungaria, un MWh costă 27,90 de euro, în timp ce în Cehia şi Slovacia, se tranzacţionează cu 26,96 euro.

Duminică dimineaţa, importurile depăşeau 1.000 de MW în jurul orei 10.00. Consumul ţării de energie electrică era de aproximativ 5.700 de MW, iar producţia, de 4.700 de MW.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursele de producţie erau hidro - 26%, cărbune - 20,6%, eolian - 20,3%, nuclear - 14%, hidrocarburi - 10%, fotovoltaic - 7%, biomasă - 0,7%.

Liberalizarea în avans a pieței de energie electrică

În urmă cu trei luni, Guvernul anunța că intenționează să liberalizeze în avans piața de energie electrică. Secretarul de stat în MinisteruL Economiei, Nicolae Havrileț, declara că Executivul studiază posibilitatea introducerii acestei măsuri mai devreme de 1 ianuarie 2021, când era programată.

„Am dori ca de la 1 iulie să liberalizăm și piața de energie electrică, și să avem prețuri mai mici la consumatorii finali. Avem în discuție această posibilitate, pentru că ANRE nu mai poate stabili prețuri administrate pentru producători (…). Pe ambele piețe, și cea de energie electrică și cea de gaze, piețele din amonte, cele angro, au un nivel scăzut al prețurilor, iar acesta presează pe consumatorul final, în sensul descreșterii, de ce să nu lăsăm să se întâmple?”, a afirmat Niculae Havrileț în cadrul unui webinar organizat de EM 360 și România Durabilă.

În prezent, prețul energiei electrice pentru populație este impus de stat, în vreme furnizorii sunt obligați să cumpere energie la valorile stabilite de ANRE, de la Hidroelectrica (102 lei/MWh) și Nuclearelectrica (188 de lei/MWh).

Conform calendarului de liberalizare, începând cu 1 iulie, până la finalul anului, furnizorii vor primi o cantiate mai mică la prețul reglementat, urmând să completeze necesarul din achizițiile făcute pe piața liberă. Începând cu 1 ianuarie 2021 toată energia destinată consumului cetățenilor va fi achiziționată doar de pe piața liberă.