Veşti excelente în România! ANRE susţine că se va simţi la factură. De la 1 ianuarie
- Daniel Teodoreanu
- 24 decembrie 2020, 18:55
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) au transmis că, de la 1 ianuarie 2021, consumatorii casnici de energie vor primi oferte pentru piaţa liberă.
Asta înseamnă că românii vor avea posibilitatea de a-şi alege în cursul lunii ianuarie oferta de furnizare care se va aplica cu data de 1 ianuarie 2021. Această variantă a fost inclusă într-un ordin al preşedintelui ANRE, aprobat la data de 23 decembrie 2020.
Mai trebuie spus că acest anunţ nu este întâmplător, ci vine în contextul în care piaţa de electricitate din România va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie. Mai simplu spus, asta înseamnă că preţurile finale nu vor mai fi reglementate de ANRE.
Alte reglementări ale ordinului
„Alte prevederi ale ordinului se referă la obligaţia furnizorilor de ultimă instanţă (FUI) de a transmite clienţilor casnici odată cu oferta pentru serviciul universal şi cel puţin o ofertă concurenţială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât şi în luna ianuarie 2021.
De asemenea, este cuprinsă şi obligaţia FUI de a asigura clienţilor casnici cu care încheie contract concurenţial, printr-o factură emisă după încetarea contractului reglementat cu furnizorul de ultimă instanţă, o regularizare comercială, astfel încât valoarea consumului de energie electrică realizat de aceşti clienţi în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 şi data încetării contractului încheiat cu furnizorul de ultimă instanţă, rezultată după aplicarea regularizării, să fie aceeaşi cu valoarea care ar fi rezultat în condiţiile aplicării, în aceeaşi perioadă, a ofertei concurenţiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurenţial.
Furnizorii sunt obligaţi să actualizeze toate ofertele din comparator la data publicării Ordinului în Monitorul Oficial”, reiese din comunicatul de presă citat de Agerpres.
Trecere fără costuri sumplimentare
Oficialii ANRE au mai subliniat că trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu va implica absolut niciun cost suplimentar. Românii au fost informaţi că procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit.
De asemenea, el nu necesită modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanşarea sau parcurgerea acestuia. În aceste condiţii, toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică.
Singura obligaţie a lor este să ţină cont de respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării, conform sursei citate.
Ce obligaţii au furnizorii de energie electrică
„Furnizorii de energie electrică au obligaţia conform legii: să achiziţioneze energie electrică, astfel încât să asigure acoperirea consumului clienţilor săi, cu prioritate pentru clienţii beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu, iar, la cererea scrisă a unui client final, să comunice, în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare, o ofertă privind condiţiile echitabile de furnizare a energiei electrice, care conţine, obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare şi nu trebuie să utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clientul final, nerespectarea acestor obligaţii fiind sancţionată conform legii cu amenda între 5-10% din cifra de afaceri anuală.
ANRE îşi manifestă toată disponibilitatea de a colabora cu Guvernul României în vederea creării mecanismului de susţinere financiară a consumatorului vulnerabil şi pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/27/UE”, se mai arată în comunicatul de presă remis agerpres.ro.