Evenimentul Zilei > Social > De ce nu doresc oamenii să se vaccineze. Educația nu influențează deciziile în valul patru COVID-19: „Sfidarea este unul dintre motive”
De ce nu doresc oamenii să se vaccineze. Educația nu influențează deciziile în valul patru COVID-19: „Sfidarea este unul dintre motive”

De ce nu doresc oamenii să se vaccineze. Educația nu influențează deciziile în valul patru COVID-19: „Sfidarea este unul dintre motive”

Presiunea din partea societății și a politicienilor încurajează mulți oameni în decizia lor de a refuza vaccinarea anti-COVID-19. Acest lucru este demonstrat de datele unui nou studiu realizat în Germania. Într-un astfel de context, este absolut necesară o schimbare a strategiei, relatează ziarul nemțesc Der Spiegel.

Odată cu declanșarea celui de-al patrulea val de coronavirus, resentimentele împotriva celor nevaccinați cresc, acest lucru este previzibil. Cetățenii nevaccinați din Germania reprezintă o minoritate, însă anumite libertăți – precum cele din Danemarca – sunt blocate. Acolo, nu mai există măsuri anti-COVID-19, nu mai există teama de spitale supraaglomerate datorită unei rate ridicate de vaccinare.

Resentimentul împotriva nevaccinaților poate fi justificat, dar nu este oportun, sugerează un studiu actual. Pentru această investigație, condusă de Hamburg Center in front of Health Economics (HCHE), oameni din diferite țări europene au fost chestionați despre coronavirus la aproximativ fiecare două luni de la începutul pandemiei, inclusiv aproximativ 1.000 de adulți din Germania. Aproximativ jumătate dintre aceștia au participat la mai multe runde de sondaje, ultimul având loc între 7 și 21 septembrie.

Rezultatele arată cum s-au schimbat atitudinile față de vaccinare de-a lungul timpului, cine a fost convins să se vaccineze în ultimele săptămâni și cine încă mai are îndoieli până în prezent. Iată o prezentare generală a cinci constatări.

Cu  mulți sceptici s-a discutat față-n față, mulți sunt încă nehotărâți. Asistenții sociali ar putea fi soluția

Disponibilitatea vaccinului în Germania a crescut semnificativ în ultimele câteva luni, mai mult decât s-ar putea presupune, având în vedere discuțiile despre stagnarea ratelor de vaccinare. Cu aproape exact un an în urmă, în septembrie 2020, doar 57% dintre adulți au declarat că doresc să fie vaccinați. 22% erau nesiguri, iar 21% erau împotrivă.

În prezent, imaginea este mult mai pozitivă. Doar 13% dintre cei chestionați încă resping vaccinarea. 82% au optat pentru vaccin, dar unii încă așteaptă să le fie administrate dozele de ser imunizator. Prin urmare, sondajul arată destul de precis proporția celor vaccinați în rândul populației adulte.

Poate fi surprinzător: 5% dintre cei chestionați sunt încă indeciși, deci nu știu dacă vor să fie vaccinați sau nu. Nu pare mult, dar acest lucru afectează fiecare al 20-lea adult din Germania.

Jonas Schreyögg, directorul științific al HCHE din cadrul Universității din Hamburg , este convins că multe persoane nevaccinate ar putea să fie convinse să se vaccineze. „Încă de la început a existat un grup care respinge totul. Dar aș estima ponderea lor doar la 5-8%”, a spus economistul din domeniul sănătății. În privința celorlalte categorii, este vorba despre transmiterea mesajului vaccinării într-un mod corespunzător. Potrivit studiului, astăzi sunt necesare mijloace diferite față de cele folosite în urmă cu câteva luni.

Nivelul de educație și sexul nu mai joacă un rol în privința celor care refuză vaccinarea

„S-au schimbat multe în ultimul val de sondaje în rândul persoanelor care refuză vaccinarea”, a spus Schreyögg. La începutul pandemiei, de exemplu, persoanele cu un nivel scăzut de educație au declarat mult mai des că nu se vaccinează împotriva COVID-19. Aceste diferențe au dispărut acum.

„Există, de asemenea, multe persoane în Germania care nu citesc ziarele sau nu se uită la știri”, a spus Schreyögg despre aceste diferențe. „Nu este suficient să înființezi un centru de vaccinare pentru a-i convinge. Campaniile sociale în cadrul cărora asistenții sociali s-au deplasat în comunități și au oferit informații verbal oamenilor, în diferite limbi, de exemplu, au avut probabil un efect”, a adăugat el.

Un alt grup social în care disponibilitatea de a se vaccina a crescut în ultimele luni sunt femeile. În cel mai recent sondaj, 12% dintre femei și 10% dintre bărbați au declarat că ar refuza vaccinarea. Cu un an în urmă, în septembrie 2020, procentul era de 20% în rândul femeilor și 14% la bărbați.

„De fapt, femeile au fost întotdeauna mai sceptice decât bărbații”, a spus Schreyögg. „Această diferență s-a ameliorat foarte mult. Pentru o vreme, mulți dintre cei care nu doreau să fie vaccinați își bazau decizia pe miturile vaccinării, de exemplu teama de infertilitate”. Între timp, mulți dintre ei au fost contactați și li s-a explicat ce presupune vaccinarea, beneficiile sale etc.

Oamenii refuză vaccinarea, în prezent, din alte motive față de 2020. Prea multă presiune dăunează

Toți cei care au declarat că au refuzat să se vaccineze au explicat cercetătorilor care sunt motivele. 74% dintre ei aveau încă îndoieli cu privire la siguranța vaccinului. Cu toate acestea, 67% au declarat că au simțit că au fost supuși la prea multă presiune din partea politicienilor sau a societății. 61% au spus că nu ar susține goana după profit a companiilor globale care dezvoltă vaccinuri. „Sfidarea este acum unul dintre principalele motive pentru a nu fi vaccinat”, a spus Schreyögg.

Măsuri mai dure ar putea consolida această atitudine. „Dacă întrebați dacă măsurile au un impact asupra dorinței de a fi vaccinat, cei mai mulți dintre ei răspund acum «Nu»”, a spus Schreyögg.

Cel puțin în teorie, majoritatea persoanelor care nu doresc vaccinarea ar fi dispuse chiar să renunțe la locul de muncă înainte de a se vaccina. Este discutabil dacă ar face acest lucru cu adevărat. „Nu cred că ar rezista”, a spus Schreyögg. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de faptul că unii dintre cei care refuză vaccinarea nu sunt convinși nici măcar de amenințarea pierderii locului de muncă.

Un exemplu din SUA arată cât de departe poate duce acest lucru. Compania aeriană United Airlines a anunțat că va concedia aproximativ 600 de angajați care nu doresc să fie vaccinați. „Cred că aceasta poate fi într-adevăr doar ultima soluție”, a precizat Schreyögg.

Cum convingi populația să se vaccineze. În valul patru, emoțiile joacă un rol important

„Informațiile raționale, de exemplu, sub forma unor broșuri care explică siguranța vaccinurilor, sunt importante”, a spus Schreyögg. „Dar acum presupunem că aproximativ jumătate dintre cei care nu au fost vaccinați nu sunt receptivi la astfel de informații. Acest grup are un comportament diferit când vine vorba de căutarea informațiilor”, a adăugat expertul. Constatarea se bazează, de asemenea, pe un test de personalitate realizat în cadrul sondajului.

Pentru a ajunge la atenția celor nevaccinați, Schreyögg sfătuiește autoritățile să ia în calcul emoțiile oamenilor – și celebritățile. „Când Günther Jauch (n.r. prezentator TV german) spune, de exemplu – „Sunt îngrijorat că atât de mulți oameni au simptome long-covid. Ați văzut vreodată cum se simt cei afectați?” -, acesta ar fi un mesaj emoțional care ar avea șansa de a ajunge la persoanele care nu sunt accesibile prin canalele normale de informare”, a spus economistul în domeniul sănătății.

Emoționalitatea este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care Schreyögg consideră că existența celui de-al patrulea val de pandemie va crește și mai mult disponibilitatea populației față de vaccinare. „Am văzut întotdeauna că experiența personală joacă un rol major”, a spus cercetătorul. „Dacă oamenii declară că ei înșiși sau prietenii și rudele apropiate au avut COVID-19, acest lucru influențează în mod clar decizia vaccinării. Un nou val ar putea fi evitat. Dar cred că ar putea totuși să convingă o bună parte, poate 5% din populație să se imunizeze”, a adăugat el.

Un caz special: vaccinarea copiilor

Vaccinarea copiilor este un caz mai aparte. Comisia Permanentă de Vaccinare (Stiko) cu sediul la Institutul Robert Koch recomandă vaccinarea copiilor începând cu vârsta de 12 ani. Nu a fost încă aprobat un vaccin pentru copiii mai mici. Conform recomandării de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, mai mulți părinți au declarat că doresc să își vaccineze copiii. Cu toate acestea, o mare parte dintre ei refuză în continuare administrarea serului imunizator.

„Mulți părinți care nu-și puteau imagina să-și vaccineze copiii au spus că doresc mai multe dovezi științifice”, a spus Schreyögg. „De aceea, era de așteptat ca recomandarea Stiko să creeze această încredere”, a mai adăugat cercetătorul.

Stiko recomandă vaccinarea doar dacă este convinsă din punct de vedere științific că beneficiile sunt mai mari decât riscurile. Pentru aceasta trebuie să fie disponibile date suficiente. Prin urmare, ar putea trece săptămâni până când va face această recomandare pentru copiii sub 12 ani – dacă o va face – chiar și după ce un vaccin a fost aprobat pentru această grupă de vârstă. „Suntem încă într-un proces”, a precizat Schreyögg. „Una dintre probleme, de exemplu, este că se știu puține lucruri despre simptomele long-covid în special în rândul copiilor”, a explicat specialistul.

De asemenea, este posibil ca mulți părinți să aștepte încă să vadă cum va evolua pandemia. Cel puțin 18% au declarat că își vor vaccina copilul dacă riscul de infectare va crește. Și din acest punct de vedere, cel de-al patrulea val ar putea influența dorința de vaccinare.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: