„Dacă sectorul neguvernamental ne sprijină cu fonduri, sectorul guvernamental ne torpilează. Suntem în postura în care, după 10 ani de muncă în domeniul asistenţei sociale, multe structuri se distrug în ultimele nouă luni pas cu pas. De la 1 ianuarie 2010, ne-au plecat peste 220 de salariaţi, şi cu studii primare, dar şi psihologi, asistenţi maternali, jurişti, din cauza tăierilor salariale”, a declarat directorul DGASPC sector 1, astăzi, în cadrul vizitei la Complexul Social de Servicii „Jiului”.

Fleacă spune că degradarea sistemului este cauzată de lipsa banilor. „Este inacceptabil ca o persoană cu studii superioare şi patru-cinci ani experienţă să câştige 480 de lei, e degradant. La fel şi pentru un angajat fără studii, dar care munceşte zi şi noapte să rămână în mână cu 400 de lei, cu tot cu turele de noapte”, a mai explicat oficialul. Acesta este de părere că reforma, în sensul reducerilor de personal şi de salarii, ar trebui făcută acolo unde „se toacă frunză la câini”. „Asistenţa socială nu e un moft, ci o datorie a statului. Însă politica la nivelul Ministerului Muncii este falimentară”, susţine Fleacă.

Acesta a avertizat că „dacă o să aşteptăm să plece toţi asistenţii maternali din sistem, nu o să mai avem unde să ţinem copiii, o să-i ducem la premier, să-i crească el”. El a criticat o altă iniţiativă a ministerului de resort, potrivit căreia „ar trebui să fie un asistent personal la doi români cu handicap”. „Una peste alta, s-a ajuns ca un angajat din asistenţă socială să câştige mai puţin decât un asistat social din sector”, conchide Fleacă.