De ce este bine să ne trezim devreme. Ce au descoperit cercetătorii

De ce este bine să ne trezim devreme. Ce au descoperit cercetătorii Experții recomandă un anumit fruct pentru a avea parte de un somn odihnitor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un studiu recent a arătat că persoanele care se trezesc devreme sunt mult mai fericite și au mai multă energie. Este însă extrem de importantă și ora de culcare.

Potrivit unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, persoanele care se trezesc devreme și rămân active pe tot parcursul zilei sunt mai fericite și au mai multă energie. În plus, testele au arătat că oamenii care de ridică din pat la primele orele ale dimineții sunt mai organizați și au o putere de concentrare mai mare.

Stephen F. Smagula, profesor la Departamentul de Psihiatrie și autor al studiului, a declarat că această rutină trebuie să devină un stil de viață pentru fiecare dintre noi, potrivit realitatea.md.

Câte ore trebuie să dormim

Somnul este crucial pentru un organism sănătos şi pentru ca noi să fucţionăm la un randament maxim. Prea puţine ore de somn sau o oră nepotrivită de culcare ne pot scoate uşor din ritm şi pot duce chiar şi la anumite boli.

Ne puteți urmări și pe Google News

De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii despre câte ore trebuie să dormim pe noapte. Un adult are nevoie de șapte-nouă ore de somn pe noapte. S-a ajuns în final la media de opt ore.

Potrivit cercetărilor, somnul are patru sau cinci stadii care durează fiecare cam o oră şi jumătate. Cel mai odihnitor somn este cel din ultimul stadiu, dar dacă nu dormim suficient nu ajungem la el pentru că trebuie să ne trezim şi astfel ne vom simţi mereu obosiţi.

La ce oră trebuie să ne culcăm

Foarte importantă este şi ora la care ne culcăm. În general oamenii se trezec la ora 6.00, 7.00, dar şi la 8.00 ca să meargă la serviciu. Se spune că orele perfecte pentru culcare pentru un adult sunt 22.00 sau 23.00. Nu vom fi mai odihniţi dacă ne culcăm de la ora 20.00, deoarece corpul nostru este încă activ, ne va fi greu să adormim rapid şi nu vom face decât să stresăm organismul.

Specialiştii au arătat că un somn între orele 22.00 şi 6.00 dimineaţa este mult mai odihnitor decât un somn între ora 01.00 şi 9.00 dimineaţa. Asta deoarece în jurul orei 7.00 organismul nostru devine mai activ şi somnul nu mai este la fel de profund.