Curierii vor informa ANAF despre cine face cumpărături online cu plata ramburs. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Curierii vor informa ANAF despre cine face cumpărături online cu plata ramburs. Ordinul a fost publicat în Monitorul OficialComerțul online, tot mai practicat. Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând cu finalul anului, curierii sunt obligați să informeze Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) despre persoanele care fac comenzi online și solicită plata ramburs. Ordinul care prevede acest lucru a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Astfel, curierii vor raporta către ANAF, începând cu luna decembrie, informații despre persoanele care au plătit ramburs la livrarea coletului.

Firmele responsabile cu serviciile de curierat vor trebui să completeze datele în formularul 395, urmând ca acesta să fie depus în fiecare lună online, prin intermediul site-ului e-Guvernare.ro.

Formularul 395 se mai numește și Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional.

Ulterior, ANAF va păstra datele furnizate timp de cinci ani, iar apoi le va șterge din sistem. Obligația va trebui să fie îndeplinită de firmele de curierat începând cu sfârșitul anului.

„Prevederile prezentului ordin se aplică pentru trimiterile poștale contra ramburs efectuate pe teritoriul național începând cu luna următoare de la împlinirea unui termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului”, se arată în Monitorul Oficial.

Care sunt datele care vor fi transmise către ANAF

Firmele de curierat vor fi obligate să transmită autorităților următoarele date:

  • numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
  • datele de identificare a expeditorului;
  • numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
  • adresele de expediție, respectiv livrare;
  • contravaloarea bunului livrat.

Plățile ramburs sunt de cele mai multe ori la negru

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a vorbit recent despre măsura ce va intra în curând în vigoare. El a precizat că prin sistemul ramburs evazioniștii au găsit o nișă, fără a declara banii pe care îi primesc.

În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic.

Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru”, a explicat preşedintele ANAF, potrivit știripesurse.ro.