Evenimentul Zilei > International > Curg ameninţările asupra Franţei! Insultele la adresa Profetului vor naşte violenţe
Curg ameninţările asupra Franţei! Insultele la adresa Profetului vor naşte violenţe

Curg ameninţările asupra Franţei! Insultele la adresa Profetului vor naşte violenţe

Emmanuel Macron, care nu s-a delimitat de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în Franţa, are parte numai de critici şi avertismente în aceste zile de foc.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a atenţionat miercuri că insultele la adresa profetului Mahomed ar putea incita la violenţă, o avertizare ce intervine după ce omologul său francez Emmanuel Macron a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profet, informează AFP.

A-l insulta pe Profet nu înseamnă o faptă de eroism. Aceasta este imoral. Aceasta încurajează violenţa, a declarat Rouhani într-un discurs televizat în timpul reuniunii săptămânale a guvernului iranian. Este surprinzător că aceasta vine de la cei care se laudă cu democraţia şi cultura lor, că într-un fel ei, chiar dacă fără intenţie, încurajează violenţa şi vărsarea de sânge, a continuat Rouhani.

Macron nu vrea să se delimiteze de aceste caricaturi în numele libertăţii de expresie

În timpul festivităţii de omagiere a lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat pe 16 octombrie lângă Paris într-un atentat islamist după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, Emmanuel Macron a promis că Franţa nu va renunţa la astfel de caricaturi. Samuel Paty a fost ucis pentru că islamiştii ne vor viitorul şi ei ştiu că, atâta vreme cât vor exista astfel de eroi din umbră, ei (islamiştii) nu-l vor avea niciodată, a subliniat Macron.
Occidentul ar trebui să înţeleagă că a-l insulta pe Profet înseamnă să-i insulţi pe toţi musulmanii, pe toţi profeţii, toate valorile umane şi să calci în picioare principiile de etică, a declarat Rouhani.

Potrivit preşedintelui iranian fiecare european are o datorie faţă de Profet, pentru că el este profesor al umanităţii

De asemenea, Hassan Rouhani a cerut Occidentului să înceteze să se amestece în treburile interne ale musulmanilor dacă vrea cu adevărat să ajungă la pace, egalitate, calm şi securitate în societăţile noastre actuale. Teheranul l-a convocat pe numărul doi al ambasadei Franţei în Iran pentru a protesta împotriva insistenţei Parisului de a susţine caricaturile profetului Mahomed, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe iranian într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Reamintim că desenele care au înfuriat lumea musulmană  au fost expuse pe o clădire guvernamentală franceză. Imediat au apărut apeluri pentru boicotarea produselor franţuzeşti şi hashtag-uri cu mesaje în apărarea profetului Mahomed.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.