Măsurile antiepidemie riscă să-i explodeze în față lui Emmanuel Macron

Măsurile antiepidemie riscă să-i explodeze în față lui Emmanuel Macron

În Franţa s-au înregistrat proteste la Marsilia împotriva înăspririi măsurilor antiepidemie. S-au revoltat primarii şi autorităţile locale, care resping drept exagerate măsurile Guvernului, în condiţiile în care lumea medicală este măcinată de opinii divergente.

Franţa a raportat vineri depăşirea plafonului de 500.000 de infectări, dar mișcarea de protest e din ce în ce mai numeroasă. Câteva sute de persoane, proprietari și angajați din restaurante și baruri, au manifestat vineri în fața Tribunalului Comercial din Marsilia, loc ales nu întâmplător, pentru că aici sunt pronunțate pe bandă rulantă, în ultimele luni, falimente ale afacerilor de mici dimensiuni.

Autoritățile locale îi susțin şi denunţă ceea ce ei numesc "războiul cifrelor" declanșat de Guvern, după ce întreaga zona metropolitană, formată din orașul Marsilia și alte aproape 90 de orașe și comune apropiate, a fost singura, de pe teritoriul Franței continentale, plasată în alertă maximă. Ca și locuitorii orașului, primărița Marsiliei, Michèle Rubirola, a calificat măsura de închidere a barurilor și restaurantelor drept o pedeapsă coercitovă, acuzând eterna fractură dintre teritorii și centralismul parizian. "Am primit cu uimire și furie deciziile legătură cu care Primăria Marsiliei nu a fost consultată. Nimic din situația sanitară nu justifică acest anunț". Primărița i-a asigurat pe proprietarii de restaurante și baruri că poliția municipală nu îi va amenda dacă vor continua să țină deschis. Iar președintele regiunii Provence-Alpes-Côte d'Azur, din care face parte Marsilia, a depus astăzi la Prefectură o solicitare privind amânarea cu zece zile a punerii în aplicare a noilor măsuri drastice anunțate miercuri de ministrul sănătății. Ministerul Sănătății a respins din start propunerea.

În paralel, s-a declanșat un adevărat război în lumea medicală a Marsiliei între medicii de la spitalele de urgență, care se pare că au pus presiune pe guvern să întărească restricțiile de teama sosirii îunui număr mare de bolnavi COVID, și un grup de cercetători epidemiologi care califică drept exagerate noile măsuri și cer "încetarea mesajelor alarmiste".

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu numai Marsilia este nemulțumită, primarii Parisului și Nisei au fost la fel de vocali în ultimele zile împotriva înăspririi măsurilor care ar urma să fie puse în aplicare treptat, începând de mâine, în orașele lor. Ei reclamă lipsa de coordonare și de comunicare cu autoritățile locale de care a dat dovadă guvernul înainte de anunțarea reimpunerea unor restricții. Primărița capitalei, Anne Hidalgo, denunță metodele de lucru ale Executivului: "Cum să înțelegem că tocmai s-a aplicat o relaxare a protocolului sanitar în școli și că, în același timp, la Paris va trebui să închidem barurile la ora 22:00". La Nisa, primarul Christian Estrosi, propune o soluție alternativă pentru baruri, care și aici vor trebui să scurteze programul. " Să aplicăm un protocol identic cu acela pentru teatre și cinematografe, iar cei care semnează că se angajază să-l respecte să nu mai aibă program restrictiv". Ministrul sănătății, Olivier Véran, care s-a deplasat vineri la Marsilia pentru a discuta cu autoritățile locale și a evalua situația din spitale, a insistat pe utilitatea noilor decizii impuse pentru următoarele 15 zile. "Dacă ne asumăm riscul să așteptăm ca situația să se amelioreze de la sine, trebuie să ni-l asumăm și pe acela de a lua peste câteva zile sau săptămâni măsuri încă și mai dure. Noile măsuri sunt temporare și necesare și nu sunt arbitrare. Numeroase studii arată că riscul de contaminare crește când ne aflăm într-un spațiu închis și ne scoatem masca, cum este cazul în restaurante și baruri. Sunt situații riscante și trebuie să le reducem", notează Rador.