Aproximativ 56% dintre oameni fie sforăie, fie au un partener care se confruntă cu această problemă. Există totuși două modalități în care ați putea scăpa de această problemă. Acestea includ să puneți un pahar cu apă lângă pat pentru a rămâne hidratat și să puneți o minge de tenis sub așternut pentru a vă ține spatele drept.
Un studiu a descoperit că 44% dintre cei care sforăie sau care au un partener care sforăie s-au săturat de această problemă. Steve Smith, directorul Mute Snoring din Marea Britanie, susține că „sforăitul poate fi perturbator pentru viața fiecărei persoane”. Potrivit NHS, o persoană are mai multe șanse să sforăie dacă este supraponderală, fumează, bea prea mult alcool sau doarme pe spate.
Sforăitul este un precursor pentru afecțiuni mai periculoase de sănătate, cum ar fi atacurile de cord. Un studiu a descoperit că cei care sforăie pot avea un risc mai mare de a orbi pe parcursul vieții. Studiul a mai descoperit că 29% ar lua în considerare o intervenție chirurgicală în încercarea de a pune capăt acestui obicei.
Sforăitul. Ce mai recomandă specialiștii
Alcoolul este un factor de risc pentru sforăit: relaxează mușchii căilor respiratorii superioare, motiv pentru care amplifică sforăitul noaptea. Scăderea în greutate poate ajuta persoanele care se confruntă cu acest obicei atât de mult încât, în unele cazuri, simptomele pot fi eliminate.
Aerul purificat reduce riscul ca sforăitul să fie cauzat de poluare care poate compensa chiar și alergiile – altfel, alergiile pot duce la iritarea căilor respiratorii, congestie, iar în timp amplifică sforăitul, potrivit The Sun.
O descoperire ciudată
Mulți oameni ar putea să nu știe că se confruntă cu această afecțiune, deoarece unul dintre simptome este sforăitul puternic – care este adesea remarcat doar dacă locuiți cu cineva. NHS afirmă că această afecțiune vă poate opri respirația în somn, ceea ce înseamnă că este periculoasă.
În multe cazuri de apnee în somn, pacienții sunt tratați cu o mască pe care trebuie să o poarte noaptea, care ajută la pomparea aerului în corp. Această mască ajută la menținerea căilor respiratorii deschise, dar multor pacienți le este greu să o utilizeze. Experții cred că șosetele de compresie ar putea ajuta persoanele care suferă pentru reducerea cantității de lichid care se acumulează în picioare în timpul zilei.
Simptomele apneei în somn
În mod normal, valvele din vene fac sângele să curgă spre inimă, dar atunci când nu funcționează corect, sângele poate curge și înapoi, determinând sângele să se acumuleze în picioare. Participanții au avut o reducere cu 36% a apneei de somn pe oră atunci când au purtat șosete.
Este posibil să aveți apnee în somn dacă: respirația vi se oprește brusc, scoateți sunete de gâfâit sau sufocare, vă treziți în timpul nopții, sforăiți puternic. În timpul zilei, s-ar putea să vă simțiți foarte obosit, să vă concentrați greu, să aveți schimbări de dispoziție și să aveți dureri de cap atunci când vă treziți, potrivit The Sun.