Oamenii care sforăie riscă să moară din cauza accidentelor auto. Concluzie bizară trasă de cercetători

Oamenii care sforăie riscă să moară din cauza accidentelor auto. Concluzie bizară trasă de cercetători somn / Sursa: Andrey Popov | Dreamstime.com

Cei care sforăie au fost avertizați. În cazul în care ignoră această problemă crește riscul să moară într-un accident de mașină. Nu toți cei care sforăie sunt conștienți de faptul că pot avea o afecțiune numită apnee în somn.

Apneea în somn este atunci când respirația unei persoane se oprește pentru aproximativ 10 secunde până la un minut în timp ce doarme, deoarece căile respiratorii se îngustează. Acest lucru se întâmplă în mod repetat peste noapte. Acest lucru determină o persoană să emită ocazional sunet de gâfâit sau de sufocare în timpul nopții, precum și sforăit puternic.

Probleme în timpul somnului

Deși o persoană cu apnee în somn nu este conștientă de acest lucru, starea lor o trezește în mod repetat în timpul nopții, provocând oboseală în timpul zilei. NHS spune că, fără tratament, persoanele cu această afecțiune au șanse mai mari de a avea un accident grav cauzat de somnolență, cum ar fi un accident de mașină.

Un nou studiu arată cât de periculoasă poate fi o astfel de oboseală cronică, cel puțin în ceea ce privește condusul. Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St Louis au evaluat obiceiurile de conducere și de somn ale a 96 de adulți cu vârsta peste 65 de ani. În timpul somnului, mai puțin de cinci întreruperi ale respirației pe oră sunt considerate normale.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce fiecare participant a avut un scor de severitate a apneei în somn, condusul lor a fost monitorizat timp de peste un an, concentrându-se pe episoade de frânare puternică, accelerare bruscă și viteză. Studiul a constatat că pentru fiecare opt întreruperi suplimentare de respirație pe oră, șansele de a face o mișcare periculoasă cresc cu 27%.

Ce legătură există între apnee și celelalte afecțiuni

Dr. Ganesh Babulal, profesor asistent de neurologie și coautor principal al lucrării, a declarat: „Nu aveam camere în vehicule, așa că nu știm exact ce s-a întâmplat atunci când cineva a frânat brusc. Cu cât ești mai obosit, cu atât trebuie să acorzi mai puțină atenție sarcinii în cauză, mai ales dacă aceasta este nouă și în continuă schimbare.” În funcție de severitatea apneei în somn a unei persoane, este posibil să nu aibă nevoie de tratament. Adesea, o persoană descoperă că are apnee în somn doar pentru că partenerul lui ascultă sunetele pe care le scoate în somn. Diverse studii au asociat apneea în somn cu o moarte prematură, hipertensiune arterială, atacuri de cord și accident vascular cerebral și chiar moartea cauzată de coronavirus, potrivit The Sun.