Alergia la ambrozie. Accentuează simptomele celor cu astm și poate duce la adevărate probleme pentru sănătate
- Iulia Moraru
- 11 martie 2023, 10:40
Primăvara vine și cu bătăi de cap pentru mulți dintre oameni, nu doar cu o stare de bine. Acest sezon este cunoscut ca unul al alergiilor, atunci când polenul floriilor începe să se răspândească prin aer și să afecteze pe o bună parte din populație.
O problemă des întâlnită, pe lângă alergia la polen, este și alergia la ambrozie. Este o plantă ce ne poate face extrem de mult rău, dacă nu știm cum să ne protejăm și să ne gestionăm astfel problema. Alergia la ambrozie mai este cunoscută și ca „febra fânului”, fiind determinată de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimină în aer.
Când începe sezonul ambroziei
Poate cea mai grea perioadă pentru cei alergici sunt lunile august, septembrie și octombrie. Toamna este anotimpul în care se produce polen în cantități aproape sufocante, iar cei cu probleme la această plantă pot suferi foarte mult.
Alergia este determinată de polenul bogat în fragmente alergizante care se răspândesc cu ajutorul vântului. Medicii spun că acesta este periculos pentru mulți, mai ales că poate fi răspândit pe o rază de sute de kilometri.
„Producția a crescut și din cauza poluării, încălzirii globale și din cauză că ea nu a fost stârpită la timp și este foarte rezistentă. Se anticipează că până în 2050 va crește de patru ori concentrația de polen de ambrozie în aer. Cu cât concentrația e mai mare, cu atât polenul e mai agresiv”, a explicat medicul alergolog Brândușa Petrutescu.
Proprietarii de terenuri, obligați să scape de ambrozie
Tocmai de aceea, în România s-a dat o lege menită să distrugă această plantă. Ea a intrat în vigoare încă din 2018 și prevede că cine are un teren și nu-l curăță de ambrozie, riscă o amendă de mii de lei.
O comisie organizată în primăria fiecărei localități va avea sarcina de a identifica, până pe 30 mai, terenurile pe care crește ambrozia, urmând să trimită datele despre teren și proprietar către prefecturi.
Ulterior, instituția va trimite către proprietari somații în care sunt înștiințați că trebuie să își curețe terenul, până la începutul lunii iulie. Dacă nu fac asta, vor primi o amendă ce poate varia între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 de lei și 20.000 de lei pentru persoanele juridice, potrivit observatornews.ro.