Alergia la Ambrozie. Ce trebuie să facă persoanele care se confruntă cu această problemă
- Emma Cristescu
- 6 august 2022, 11:00
În această perioadă, persoanele alergice la Ambrozie trec prin clipe cumplite. Cu toate că sunt mai puține focare, specialiștii au dezvăluit o serie de sfaturi pentru a scăpa de neplăceri.
Ambrozia polenizează în perioada iulie-septembrie, iar persoanele care sunt alergice se confruntă cu situații neplăcute până la sfârșitul lunii octombrie. În orașe, granulele de polen sunt și mai agresive din motiv că se lovesc de blocuri și rămân la sol, iar cantitatea mare de dioxid de carbon determină planta să producă o cantitate și mai mare de polen. Cu toate astea, specialiștii au oferit o serie de sfaturi pentru a scăpa de simptomele grave.
Cristina Toma, medic: „Vorbim de nas înfundat, accese de strănut care pot ajunge și până la 20-30 de ori, rinoree apoasă, transparentă, fără miros și pruritul în regiunea nasului. Pacientul poate să relateze că are prurit în regiunea ochilor, hiperlacrimatie, înroșirea ochilor. Sunt măsuri generale precum evitarea contactului la maxim posibil cu polenul de ambrozie, asta însemnând că trebuie să evităm zonele unde crește ambrozia, să petrecem cât mai puțin timp afară și să purtăm masca care ne protejează de acțiunea acestui polen, ar fi bine masca să fie umezită, să închidem geamurile în casă și să folosim mai mult aer condiționat cu filtru.”
Amenzi din cauza ambroziei
Autoritățile au anunțat și sancțiuni mari pentru proprietarii de terenuri care nu elimină ambrozia din zonele unde aceasta se dezvoltă. Persoanele alergice pot ajunge pe mâna medicilor din cauza plantei, iar singura modalitate este de a o evita.
Vitalie Staradub, șef secție I.M AGSP: „Începând cu primăvara fiecărui an întreprinderea face o evaluare a suprafețelor unde sunt posibile focare de ambrozie. După această analiză noi constatăm unde intervenim. În prima fază, sfârșitul lui mai începutul lui iunie noi intervenim cu combaterea chimică pentru că planta ambroziei este foarte sensibilă la ierbicidele care sunt disponibile în Republica Moldova, după care pe parcursul anului noi monitorizăm toate locurile posibile unde poate să apară.”
Anul acesta, în comparație cu anii precedenți răspândirea ambroziei este mult mai mică. Lipsa precipitațiile a dus la o scădere semnificativă, potrivit stirileprotv.ro