Legătură ciudată între polen și Covid-19. Acum s-a descoperit!

Legătură ciudată între polen și Covid-19. Acum s-a descoperit!

Cercetătorii din străinătate au descoperit în urma unui studiu. o legătură ciudată între polen și numărul cazurilor de Covid-19

Oamenii de știință au descoperit o legătură inedită între polen și Covid-19.

Concentrațiile ridicate de polen din aer contribuie la creșterea ratei de infectare cu COVID-19.  Așa se realizează împiedicarea răspunsului imun al corpului uman.

Informațiile sunt prezentate într-un studiu internațional publicat săptămâna aceasta în revista științifică PNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință aflați în spatele studiului sugerează ca persoanele aflate în grupe de risc să poarte măști cu performanță ridicată de filtrare a particulelor în perioadele de primăvară în care există concentrații mari de polen în aer.

Polenul nu răspândește virusul, însă inhibă eliberarea de substanțe care determină un semnal ce declanșează răspunsul imun.

„Toate persoanele, inclusiv cele care nu sunt alergice, sunt afectate, iar efectul este cauzat nu doar de polenul cu potențial alergen, ci și de alte tipuri”, a declarat Aslog Dahl.

Aslog Dahl este o cercetătoare în domeniul polenului din cadrul Universității din Gothenburg, citată într-un comunicat.

Ea se numără printre cercetătorii care au contribuit la studiul epidemiologic asupra corelației dintre rata de infectare și nivelul de polen din aer, realizat în 31 de țări.

Citește și: Trucuri ca să scapi de alergia la polen

Legătură ciudată între polen și cazurile de Covid-19

Oamenii de știință au descoperit că, în condiții care nu au presupus măsuri de carantină, o creștere a abundenței polenului în aer cu 100 de particule de polen pe metru cub a condus la o rată de infectare, în medie, cu 4% mai mare.

În condiții de carantină, „efectul polenului a fost înjumătățit. Atunci când au fost comparate niveluri egale de polen. Însă a existat în continuare o asociere semnificativă între polen și numărul de infecții”.

Pentru a minimiza riscul de infectare, toate persoanele ar trebui să acorde atenție datelor privind concentrația de polen din aer.

„O modalitate de a vă proteja împotriva polenului aerian” este utilizarea unei măști FFP2”, a precizat Dahl.

De asemenea, ea a sfătuit să nu deschidă ferestrele în perioadele în care există concentrații ridicate de polen în aer, adăugând că și persoanele care nu au alergii la polen ar trebui să acționeze ca și cum ar fi alergice.

„Clătiți-vă părul când ajungeți acasă, schimbați-vă hainele și spălați des fețele de pernă și așternutul. Aspirați des și nu lăsați hainele la uscat în aer liber.  Nu uitați că animalele de companie care stau afară pot transporta polen în interior pe blană”, a adăugat Aslog Dahl, conform Agerpres.

Citește și: Fenomen straniu în România. Se întâmplă o singură dată pe an, fără excepție!