Cum puteți depista dacă vă confruntați cu cancer de piele. Care sunt semnalele de alarmă

Cum puteți depista dacă vă confruntați cu cancer de piele. Care sunt semnalele de alarmă Sursa:policlinica as.ro

Odată cu venirea verii este esențial să purtați protecție solară, chiar și atunci când este înnorat, deoarece razele UV pot trece prin nori și pot provoca cancer de piele. Există cinci semne la care cu toții ar trebui să fim atenți.

Un expert susține că există o serie de semne de avertizare timpurii la care trebuie să fim cu toții atenți. Specialistul în păr și piele, Sam Cinkir a spus că afecțiunea poate avea un impact devastator asupra vieții noastre și a celor dragi. CEO-ul Este Medical Group a spus că detectarea precoce poate îmbunătăți semnificativ șansele de a o trata eficient. Melanomul afectează aproximativ 16.700 de persoane în Marea Britanie în fiecare an și este al cincilea cel mai frecvent tip de boală.

„Ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a evita cancerul de piele, iar utilizarea protecției solare pentru a bloca razele dăunătoare UVA și UVB ar trebui să fie o parte importantă a rutinei noastre zilnice pe tot parcursul anului, nu doar când este soare. Dacă sunteți îngrijorat de potențiala dezvoltare a cancerului de piele, este vital să vă contactați cât mai curând posibil medicul și să vă verificați simptomele”, a spus el.

Semnale de alarmă

Există cinci lucruri la care toată lumea ar trebui să fie atentă. Mulți dintre noi au excrescențe ale pielii numite alunițe, care sunt în general inofensive, dar pot fi un loc comun pentru dezvoltarea melanoamelor, a explicat Sam.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este important să vă verificați alunițele în mod regulat pentru orice modificări care ar putea apărea. Folosiți metoda ABCDE – asimetrie, margine, culoare, diametru și evoluție – și cereți sfatul medicului dumneavoastră de familie dacă observați modificări ale acestor caracteristici.”

Cancerul de piele se poate dezvolta oriunde în corpul nostru, inclusiv pe unghii. Melanoamele se pot prezenta sub formă de pete sau dungi întunecate sub unghiile noastre, iar acest lucru ar putea părea ca cineva a pictat o linie maro pe unghia ta. Pielea din jurul unghiei poate deveni mai întunecată, iar o mică umflătură sau nodul dedesubt, precum și despicarea unghiei, pot fi semnale roșii.

Vizita la medicul de familie

Este normal să aveți mâncărime și poate fi cauzată de orice, de la parfumuri sau spray-uri sau chiar febra fânului. Dar Sam a avertizat că, dacă aveți mâncărimi persistente, atunci acesta ar putea fi un semnal roșu atunci când vine vorba de cancer. El a adăugat că aceste simptome pot fi adesea confundate cu o mușcătură de insectă - așa că este esențial să le urmăriți.

În timp ce melanoamele apar în mod tradițional pe pielea noastră, ele se pot dezvolta și în ochi și pot provoca modificări în vederea noastră, a spus Sam. „Melanomul ocular poate fi dificil de observat până când este cu adevărat avansat, iar simptomele includ vederea încețoșată, pete decolorate. Controalele regulate ale ochilor sunt încurajate, deoarece acestea sunt adesea cea mai bună modalitate de a detecta melanomul ocular”.

Pielea uscată și solzoasă poate fi adesea un semn al unei afecțiuni a pielii, cum ar fi eczema. Dar dacă este un simptom persistent și nu suferi deja de o boală, atunci ar putea fi un semn de cancer de piele. „Dacă hidratarea regulată nu rezolvă problema, este important să solicitați ajutor de la medicul dumneavoastră de familie”, a adăugat Sam potrivit The Sun.