Află de ce nu este bine să faci duș în fiecare zi. Dermatologii atrag atenția
- Maria Miron
- 13 februarie 2022, 10:07
Un reputat dermatolog, certficat de Riverchase Dermatology spune că obiceiul de a face duș zilnic este periculos, de aceea recomandă dușul doar de câteva ori pe săptămână. Totuși, de ce este un pericol?
Dermatologul Lucy Chen recomandă celor care nu au activitate fizică intensă să reducă numărul de dușuri la maximum 2-3 pe săptămână. Altfel, organismul este predispus la eczeme, inflamații ori mâncărimi.
„Utilizarea zilnică a dușului poate fi dăunătoare pentru piele, deoarece poate elimina uleiurile esențiale și o poate usca. Când se întâmplă acest lucru, pielea se poate crăpa, ceea ce duce la pătrunderea bacteriilor nedorite în organism. Uscăciunea poate duce la eczeme sau inflamații ale pielii, roșeață și mâncărime”, susține Chen.
Săpunul lichid, un inamic al sănătății pielii
Utilizarea săpunului sub formă lichidă în timpul dușurilor poate duce la efecte dăunătoare, asta pentru că are în concentrație o doză mare de substanțe active. Mai mult, acesta este mai dificil de îndepărtat de pe piele.
Dermatologul recomandă, deci, ca pentru menținerea sănătății pielii să reducem dușurile la 2-3 pe zi, fără a neglija spălările locale, care ar trebui să rămână zilnice.
Cât de des trebuie să ne spălăm părul și cum să evităm problemele grave
Părul gras are o reputație proastă, dar sebumul pe care îl produce scalpul tău este vital pentru un păr sănătos și strălucitor.
În ciuda a ceea ce reclamele la șampon te fac să crezi, spălatul părului poate contribui în mod esențial la o zi proastă pentru părul tău. Părul care este complet lipsit de uleiul natural și se poate simți aspru și dificil de coafat.
Senzația de păr uleios este cel mai mare vinovat din spatele a ceea ce considerăm a fi un păr „murdar”. Acesta poate lăsa părul moale și ciufulit. Cantitatea de ulei pe care o produce părul tău depinde de vârstă, genetică, sex și mediu.
Copiii și adulții mai în vârstă nu produc la fel de mult sebum ca adolescenții sau adulții de 20-30 de ani. Deși este posibil să te fi luptat cândva cu un scalp gras, scalpul tău poate deveni încet-încet mai uscat pe măsură ce îmbătrânești.
„Există unele persoane cu un păr foarte fragil care se deteriorează ușor prin actul de spălare. Acele persoane ar putea dori să își spele părul o dată la două săptămâni. Există o gamă enormă de frecvențe în ceea ce privește frecvența cu care o persoană ar putea avea nevoie să își spele părul”, spune dermatologul Melville Hughes.
Tipul de păr
Părul drept și subțire trebuie spălat mai des decât părul creț sau ondulat. Părul drept este ușor acoperit de sebum, ceea ce înseamnă că pare gras mult mai repede. Părul gros, ondulat sau creț tinde să fie uscat, deoarece uleiul nu acoperă firele la fel de ușor. Sebumul este o parte importantă a buclelor frumoase și bine definite, deoarece părul creț are nevoie de mai multă hidratare pentru a rămâne moale și pentru a preveni încrețirea.
Produsele de coafură
Produsele de styling se pot acumula pe părul sau pe scalp și pot duce la iritații și deteriorări. Utilizarea frecventă sau intensă a produselor poate însemna că trebuie să vă spălați părul mai des decât dacă ați sări peste creme și spray-uri.