Cum au devenit și mai bogați oligarhii din Rusia, în plin război

Cum au devenit și mai bogați oligarhii din Rusia, în plin război Oleg Deripaska și Vladimir Putin. Sursă foto: Arhiva EVZ

Războiul din Ucraina i-a îmbogăţit şi mai mult pe oligarhii ruşi din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, aceştea fiind implicaţi în industria care menține conflictul din Ucraina.

Cum au devenit și mai bogați oligarhii din Rusia, în plin război explică portalul independent de investigaţie „Proiekt” din Rusia, care a publicat un „ghid al oligarhilor ruși în timpul războiului” și în care se arată ce „contribuție” au avut cei mai bogați ruși, incluşi în ratingul Forbes, la războiul declanşat de Puțin împotriva Ucrainei. Jurnaliştii independenţi din Rusia au studiat contracte guvernamentale și alte date deschise, din care rezultă că cel puțin 81 dintre cei mai bogați oameni de afaceri ruși sunt implicați în livrări către complexul militar-industrial rus, armată și Garda Națională.

Miliarde ajunse în buzunarele afaceriştilor în urma contractelor cu complexul militar

Ca bază, jurnaliștii au luat lista celor mai bogați ruși, conform Forbes din 2021. Aceștia au analizat contractele guvernamentale publice încheiate de întreprinderi deținute parțial sau integral de oameni de afaceri din ratingul revistei cu fabrici de apărare, Ministerul Apărării și Garda Națională pentru perioada 2014-2023. Totodată, publicația subliniază că din 2017, Ministerul Apărării și fabricile militare au început să-și clasifice în masă contractele.

Din cei 81 de oameni de afaceri implicați, conform „Proiekt”, în producția de arme, 80 au fost supuşi sancţiunilor, însă doar 14 dintre ei au fost supuși restricțiilor de către toate țările partenere ale Ucrainei (SUA, Marea Britanie, statele UE, Japonia etc).

Ne puteți urmări și pe Google News

Suma totală a contractelor deschise, pe care întreprinderile acestor oameni de afaceri le-au încheiat cu complexul militar-industrial rus pe întreaga perioadă a conflictului militar din Ucraina (din 2014 până în 2023), s-a ridicat la cel puțin 220 de miliarde de ruble, scrie „Proiekt”.

Cum sunt implicaţi oligarhii în industria de război

Jurnaliştii au prezentat şi câteva exemple despre implicarea oamenilor de afaceri ruşi în producerea armelor pe care armata rusă le foloseşte în războiul cu Ucraina. În martie 2022, civili au fost uciși în orașul Bucea, lângă Kiev. Din videoclipurile publicate (rezultă că au fost uciși oameni, inclusiv din BMD-2 și BMD-4M. Acesta din urmă este produs de Instrument Design Bureau (KBP), care face parte din holdingul High-Precision Complexes al Rostec State Corporation. Viktor Vekselberg este coproprietar al Rusal Ural. Compania furnizează pulbere de aluminiu producătorului de rachete Arkan, cu care este înarmat BMD-4M.

Igor Kesaev furnizează detalii Uzinei optice și mecanice Vologda, care face obiective, inclusiv pentru BMD-4M.

Oleg Deripaska este proprietar al uzinei Barnaultransmaş, care produce motoarele UTD-29, şi proprietar al Rusal, care furnizează pulbere de aluminiu producătorului de rachete Arkan, cu care este înarmat BMD-4M.

Vladimir Evtuşenkov este coproprietar al unei întreprinderi care a dezvoltat armuri și furnizează semifabricate pentru corpurile BMD-4M. Compania sa mai furnizează microcipuri unei fabrici care produce obiective, inclusiv cele pentru BMD-4M.

Mihail Şelkov este proprietarul VSMPO-Avisma, care furnizează metal de titan, folosit pentru piese de șasiu.

Igor Rotenberg este proprietarul Tulamaşzavod, uzina care produce tunuri 2A72 de 30 mm.

Dmitri Mazepin este proprietarul Uralhim, care furnizează amoniac, azotat de amoniu și acid azotic pentru rachetele Arkan.

Evgheni Zubiţki este proprietarul companiei Polema, care furnizează piese de tungsten și tije din molibden folosite de constructorii de tancuri.

Jurnaliştii au sugerat, de asemenea, că militarii Regimentului 234 de asalt al forţelor aeropurtate, care sunt acuzaţi că au ucis civili în Bucha, au folosit mitraliere Peceneg şi puşti de asalt Kalaşnikov de ultimă generaţie. Dezvoltarea și producția mitralierei sunt realizate de Institutul Central de Cercetare de Inginerie de Precizie TsNIItocimaş și de Uzina Degtoareov a miliardarului Igor Kesaev. Serviciile de asigurare medicală voluntară pentru angajații TsNIItocimaş, precum și serviciile de asigurare a proprietății pentru concernul Kalaşnikov, sunt furnizate de Alfastrahovanie, ai cărei coproprietari sunt Mihail Fridman și Peotr Aven.

În investigaţie se mai arată că Alfa bank, care este, de asemenea, deținută în comun de Fridman și Aven, a acordat împrumuturi Uzinei de cartușe din Tula (din 2017, Igor Rotenberg este proprietarul acesteia), care furnizează cartușe pentru Kalaşnikov și Pecheneg. Alfa-Bank „a păstrat deschisă” o linie de credit pentru fabrică chiar și după începerea invaziei la scară largă a trupelor rusești în Ucraina și a fost închisă abia în decembrie 2022. Banca însăși a declarat că a finanțat doar producția de cartușe sport și de vânătoare destinate livrărilor către Statele Unite. Fridman și Aven încearcă să conteste sancțiunile impuse lor.

Jurnaliştii amintesc de bombardarea Vinniţei, efectuată de armata rusă la 14 iulie 2022. Atunci au murit 27 de oameni, trei ce trei rachete Kalibr au fost trase asupra oraşului. Proiectul estimează că cel puțin șapte companii deținute de miliardarii ruşi din clasamentul Forbes sunt implicaţi în crearea acestui model rachete. Printre acestea se numără Uzina metalurgică Kamensk-Ural a lui Viktor Vekselberg, care furnizează țagle producătorilor de rachete Kalibr și Fabrica de siderurgie Magnitogorsk a lui Viktor Rahnikov, care furnizează metal laminat unui producător de siguranțe Kalibr.

Autorii investigaţiei amintesc şi de atacul asupra Teatrului Dramatic din Mariupol cu bombe de aviaţie FAB-500, fiind uciţi în jur de 300 de persoane. În 2017, la uzina Sverdlov din Dzerjinsk a fost construită o linie automată pentru echiparea bombelor FAB-500 cu explozibili. Componentele pentru fabricarea explozivilor pentru muniție sunt furnizate fabricii de filialele lui Dmitri Mazepin Uralhim și compania Sibur, deținută în comun de unul dintre prietenii lui Vladimir Putin, Ghenadi Timcenko, fostul ginere al lui Putin, Kirill Hamalov și Leonid Mihelson. „Proekt” notează că fabrica cumpără pulbere de aluminiu pentru bombe aeriene de la întreprinderea Rusal a lui Oleg Deripaska.

Miliardarii ruşi infirmă implicarea lor în producerea armelor şi muniţiilor

„Proiekt” notează că jurnaliştii au solicitat comentarii de la toate companiile și oamenii de afaceri menționați în text. Publicația citează un comentariu al reprezentanților lui Piotr Aven, Mihail Fridman și Gherman Khan, care spune că Alfa-Bank a decis să nu deservească întreprinderile și proiectele de apărare „și din momentul în care o astfel de decizie a fost luată, în mod consecvent, dar cu toate procedurile necesare, a ieșit din relațiile cu astfel de clienți”.

Reprezentantul lui Deripaska a spus că omul de afaceri nu deține și nu operează afaceri legate de producția sau furnizarea de arme, tehnologie militară sau orice alte produse și servicii pentru complexul de apărare. „O serie de active militare-industriale necorespunzătoare, inclusiv VPK LLC, care aparținea cândva companiilor lui Oleg Deripaska, au fost vândute în 2019, cu mult înainte de începerea unui război fără sens în Ucraina și nu sunt în niciun fel asociate cu Oleg Deripaska”, se spune în comunicat.