Miliardarul Roman Abramovici încearcă să scape de sancţiunile UE

Miliardarul Roman Abramovici încearcă să scape de sancţiunile UE

Omul de afaceri rus Roman Abramovici contestă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană după invazia pe scară largă a Federaţiei Ruse în Ucraina. Prima şedinţă de judecată urmează să înceapă pe 13 iulie.

Roman Abramovici susține că restricțiile au fost puse în aplicare pur și simplu pentru că este un rus cunoscut, informeazî agenţiaReuters, citând o sursă din anturajul miliardarului.

Potrivit sursei Reuters, Abramovici a depus un recurs împotriva sancțiunilor UE pe 25 mai 2022, iar joi Tribunalul General al Uniunii Europene va examina recursul. Avocații afaceristului rus vor argumenta că sancțiunile UE sunt nefondate și au fost impuse doar pentru că el este un cunoscut om de afaceri rus. „Nu a fost sancționat din cauza dovezilor referitoare la criterii: a fost sancționat pur și simplu pentru că, din punct de vedere politic, cel mai cunoscut om de afaceri rus ar trebui să fie sancţionat, chiar dacă aceasta este o greșeală clară”, a spus sursa.

Reuters amintește că Abramovici, care are și cetățenie israeliană, a fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri care au făcut o avere incredibilă după prăbușirea URSS în 1991. Forbes i-a estimat averea netă la 9,2 miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce a fost impus sancţiunilor Roman Abramovici

În urma invadării Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni oficialilor ruși și mai multor oameni de afaceri ruși, înghețând în acest proces activele rusești de sute de miliarde de dolari. În martie 2022, UE l-a descris pe Abramovici drept „un oligarh cu legături strânse cu Vladimir Putin”, inclusiv „acces privilegiat” la șeful Kremlinului și conexiuni despre care UE spune că l-au ajutat să-și păstreze bunurile.

Stabilit în Turcia pentru a scăpa de sancţiunile impuse din cauza războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, miliardarul rus Roman Ambramovici se pregăteşte de lansarea festivalului de film Maiak (Farul) în ţara sa de baştină. Prima ediţie a festivalului va fi în luna octombrie a anului curent.

Magnatul a primit sancțiuni de la Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană și Canada după invazia rusă a Ucrainei și a ales Turcia loc de refugiu, o țară care nu aplică sancțiuni împotriva Rusiei.

De fapt, după cum a dezvăluit cotidianul Hurriyet, el intenționează deja să se stabilească definitiv la Istanbul. Acolo și-a ancorat cele patru iahturi ale sale, a căror valoare totală este estimată la 1,2 miliarde de dolari. Și, în plus, ar plănui să cumpere o echipă de fotbal importantă din Turcia.Miliardarul rus merge în fiecare dimineață la o cafenea de lângă Rumeli Hisar, pentru ca apoi să se plimbe, fără excepție, pe faleză. Magnatul plănuiește să se stabilească în cartierul Bebek, după cum a dezvăluit ziarul La Razón. Acest cartier este situat în partea europeană și este ultimul cartier din districtul Beșiktaș.