Culturile agricole de primăvară, în pericol. Statul vine în sprijinul fermierilor români: „Sunt foarte multe zone unde recoltarea culturilor nu va fi rentabilă”

Culturile agricole de primăvară, în pericol. Statul vine în sprijinul fermierilor români: „Sunt foarte multe zone unde recoltarea culturilor nu va fi rentabilă” Sursa: Dreamstime.com

Seceta pedologică face ravagii în mai toate regiunile României, spune Claudiu Soare, șeful Uniunii Sectorul Vegetal (UNCSV). Din acest motiv, acesta face apel la toți fermierii români, care au culturile afectate într-un procent mai mare de 30%, să transmită o înștiințare de daune, pentru acordarea unor despăgubiri.

Directorul - adjunct executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Claudiu Soare, spune că seceta a afectat mare parte din culturile semănate în toamna anului trecut.

Seceta provoacă mari pierderi la nivelul culturilor agricole de anul acesta

„Din păcate culturile agricole semănate în toamna anului 2021 sunt afectate în diferite grade de secetă cruntă pe o suprafaţă foarte mare a României. Din cauza lipsei de precipitaţii, culturile de toamnă au îmbătrânit prematur şi au ajuns la maturitate mult mai devreme sau chiar s-au uscat în unele zone calamitate. Sunt foarte multe zone unde recoltarea culturilor nu va fi rentabilă, prin urmare vor fi introduse pe tarlale animale pentru păscut sau plantele vor fi tocate pentru zootehnie sau încorporare în sol.

În acest sens facem un apel la toţi fermierii să analizeze toate culturile înfiinţate în toamnă şi, dacă sunt calamitate într-o proporţie mai mare de 30%, să completeze şi să depună în regim de urgenţă la Primărie înştiinţarea de daune la culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2021, daune cauzate de seceta severă pedologică şi atmosferică", transmite Claudiu Soare, în scrisoarea adresată fermierilor români.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fermierii trebuie să anunțe pagubele, dacă vor să fie despăgubiți în timp util

Șeful UNCSV spune că autoritățile statului pun condiții pentru actualizarea sau constituirea unor comisii care să evalueze pagubele, fiind necesar ca solicitările să fie realizate la nivel de fermieri.

„Este foarte important să existe o mobilizare a tuturor fermierilor afectaţi pentru a exista o singură deplasare a Comisiei pentru evaluarea şi constatarea pagubelor pe raza U.A.T. şi putea să fie finalizat procesul de realizare, validare, centralizare şi comunicare către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Reamintim că aceste procese verbale sunt foarte importante atât pentru a informa APIA şi ANAF pentru înregistrarea drept cheltuieli eligibile în contabilitate şi TVA deductibil, cât şi pentru acordarea unor despăgubiri în funcţie de cât de gravă şi de mare va fi amplitudinea la nivel naţional. Ne aşteptăm ca efectele secetei pedologice severe să se resimtă în majoritatea judeţelor din ţară la culturile de primăvară", mai arată scrisoarea deschisă adresată fermierilor.

Evaluarea pagubelor, realizată în regim de urgență

UNCSV a făcut presiuni la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care să solicite apoi, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne, către toate Prefecturile, Consiliile Judeţene, UAT-urile din România şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, de a crea sau actualiza, în regim de urgență, comitete care să se deplaseze la solicitarea fermierilor.

„Totodată am insistat să întreprindă toate demersurile legale necesare pentru actualizarea sau emiterea unui nou ordin şi publicarea acestuia cu celeritate în Monitorul Oficial, care să ţină cont de specificităţile existente în 2022 şi noile termene care se impun", mai spune UNCSV.