Super-mulţi bani de la stat pentru aceşti români! Ajutor total de peste 109 milioane de euro. Cine sunt cei vizaţi

Super-mulţi bani de la stat pentru aceşti români! Ajutor total de peste 109 milioane de euro. Cine sunt cei vizaţi Sursa foto: Arhivă EvZ

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să ofere din 2023 subvenții pentru crescătorii de bovine. Scopul este de a îi motiva pe fermieri să investească în afacerea lor și în nivelul de bunăstare pentru vacile de lapte.

Programele pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, respectiv creșterea nivelului de bunăstare pentru vacile de lapte va începe din 2023. Fermierii vor beneficia de subvenții din partea statului. Este pusă în joc suma de 109 milioane de euro.

”În ceea ce privește noile subvenții care se vor acordat odată ce noul PNS devine activ, o noutate este bunăstarea la taurine. Aici o să avem bunăstare pentru vaca de lapte și pentru tineretul pe direcția de exploatare carne, practic îngrășare. Sunt condiții care trebuie îndeplinite de către fermieri, chiar mai multe condiții, care îi vor determina să investească în ferme, să înceapă să se gândească la o digitalizate a fermelor. Nu este un lucru ușor, dar noi ca asociație, ne implicăm să venim cu soluții punctuale, astfel încât fermierii să poată să se califice, să fie eligibili și pentru aceste subvenții, să primească cât mai mulți bani”, a precizat Zoltan Haller, fondator ACVBR-SIM, pentru Agro TV.

Subvenții uriașe pentru fermieri

Eco-schema pentru tineretul bovin la îngrășat va avea un buget de 109.520.000 euro în perioada 2023-2027, iar cuantumul total estimat pe cap de animal va fi compus din trei componente:

Ne puteți urmări și pe Google News

-creșterea cu cel puțin 10% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație: 76,57 euro/UVM

Sursa foto: Gov.ro

-asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor: 10,91 euro/UVM -monitorizarea activității zilnice a animalelor: 22,04 euro/UVM

În ceea ce privește eco-schema privind bunăstarea pentru vacile de lapte, bugetul oferit de stat pentru perioada 2023-2027 va fi de 150.270.000 euro. Autoritățile vor să se asigure că animalele au un trai decent și că fermierii se implică în creșterea sau sănătatea lor. Cuantumul fiind împărțit tot în trei componente:

-Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului: 50,26 euro/UVM/an -Sănătatea ongloanelor: 29,09 euro/UVM/an -Monitorizarea zilnică a animalelor: 20,83 euro/UVM/an

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a oferit ajutor fermierilor și în 2022. Au beneficiat de subvenții și responsabilii cu soia, lucernă, leguminoase boabe pentru industrializare(mazăre boabe și fasole boabe); cânepă pentru ulei și/sau fibră; orez; sămânță de cartof; hamei; sfeclă de zahăr; tomate pentru industrializare cultivate în câmp; castraveți pentru industrializare cultivați în câmp; legume cultivate în spații protejate.