Evenimentul Zilei > Social > CTP, val de ironii la adresa lui Mircea Cărtărescu: „Nu voi mai fi pe Pământ” când va primi Premiul Nobel

CTP, val de ironii la adresa lui Mircea Cărtărescu: „Nu voi mai fi pe Pământ” când va primi Premiul Nobel

„Poate nu voi mai fi pe Pământ (n.r. când Mircea Cărtărescu va lua Premiul Nobel)”, s-a exprimat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, ironizând dorința poetului și prozatorului român de a fi onorat cu această distincție. Cu toate acestea, gazetarul a comentat o eventuală acordare a marelui premiu și a postat mesajul pe Facebook pentru a marca în avans ziua în care un astfel de demers va avea loc. 

Când Mircea Cărtărescu va primi Premiul Nobel pentru Literatură, probabil că jurnalistul Cristian Tudor Popescu nu va mai exista pe Pământ, motiv pentru care gazetarul a decis să transmită un mesaj în eventualitatea acordării unei astfel de distincții scriitorului român.

CTP: „Poate nu voi mai fi pe Pământ”

Literatură pentru Nobel

Mă bucur că Mircea Cărtărescu a luat Premiul Nobel și că acum e fericit. Admirabil gestul juriului de la Stockholm de a i-l acorda, în sfârșit, pentru că mult și l-a dorit.

P.S.: Nu, nu i l-au dat nici anul acesta, au preferat la mustață un scriitor din Tanzania, Abdulrazak Gurnah, dar eu am scris acest text pentru ziua în care Mircea Cărtărescu va primi Nobelul pentru literatură, iar subsemnatul poate nu voi mai fi pe Pământ”, a scris jurnalistul Cristian Tudor Popescu pe Facebook.

Mircea Cărtărescu nu a câștigat Premiul Nobel nici în 2021

Premiul Nobel pentru Literatură s-a acordat în acest an pe data de 7 octombrie, iar Mircea Cărtărescu se numără printre pretendenți, la fel ca în ultimii ani, de altfel. Doar că laureatul anului 2021 a fost Abdulrazak Gurnah. Mircea Cărtărescu nu a fost premiat, în ciuda speranțelor sale.

Premiul i-a fost decernat lui Gurnah „pentru felul în care a surprins, cu compasiune și fără compromisuri, efectele colonialismului și soarta refugiaților la confluența dintre culturi și continente”.

Abdulrazak Gurnah este un scriitor tanzanian de limbă engleză, născut în 1948 în Zanzibar, care trăiește în Regatul Unit.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost, din nou, favorit să câștige Premiul Nobel pentru Literatură. Asta susțin spaniolii de la „El Mundo”, care au publicat o listă cu scriitori care au șanse să pună mâna pe marea distincție. În acest top, ibericii l-au plasat pe Mircea Cărtărescu pe prima poziție.

„1. MIRCEA CARTARESCU: România, 1956. Romancier și poet. Cărțile sale narative sunt variații ale unei cronici expresioniste, obsesive și extrem de poetice ale perioadei kafkiene a totalitarismului socialist din țara sa. O carte: «Solenoid»”, au notat jurnaliștii de la „El Mundo” despre scriitorul român.