Premiul Nobel pentru Literatură a ajuns la un scriitor din Tanzania. Mircea Cărtărescu nu a câștigat nici în acest an

Premiul Nobel pentru Literatură a ajuns la un scriitor din Tanzania. Mircea Cărtărescu nu a câștigat nici în acest an Sursa foto: nobelprize.org

Premiul Nobel pentru Literatură se acordă astăzi, iar Mircea Cărtărescu se numără printre pretendenți, la fel ca și în ultimii ani. Spaniolii de la „El Mundo” îl văd favorit.

Abdulrazak Gurnah este laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, potrivit anunțului făcut joi de Academia Suedeză din Stockholm.

Premiul i-a fost decernat lui Gurnah „pentru felul în care a surprins, cu compasiune și fără compromisuri, efectele colonialismului și soarta refugiaților la confluența dintre culturi și continente”.

Abdulrazak Gurnah este un scriitor tanzanian de limbă engleză, născut în 1948 în Zanzibar, care trăiește în Regatul Unit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scriitorul român Mircea Cărtărescu (65 de ani este, din nou, favorit să câștige Premiul Nobel pentru Literatură. Asta susțin spaniolii de la „El Mundo”, care au publicat o listă cu scriitori care au șanse să pună mâna pe marea distincție. În acest top, ibericii l-au plasat pe Mircea Cărtărescu pe prima poziție.

Cum arată topul pe care l-au întocmit spaniolii de la „El Mundo”. Românul Mircea Cărtărescu se află pe prima poziție

Pe următoarele două locuri se află scriitorul japonez Haruki Murakami și scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia. Printre cei 10 favoriti ai acestei competiții sunt patru femei și nouă romancieri. Anul trecut, o poetă americană, este vorba despre Louise Glück, a primit Premiul Nobel pentru Literatură. În ultimii ani s-a tot vorbit despre șansele pe care le-ar avea Mircea Cărtărescu la câștigarea Nobelului. Dar, românul a ratat de fiecare dată

1. MIRCEA CARTARESCU

România, 1956. Romancier și poet. Cărțile sale narative sunt variații ale unei cronici expresioniste, obsesive și extrem de poetice ale perioadei kafkiene a totalitarismului socialist din țara sa.

O carte: „Solenoid”

2. Haruki Murakami

Japonia, 1949, Romancier. A amestecat cheile sentimentalității și culturii pop cu literatura japoneză: jazz, Beatles, ușurință, lipsă de dragoste ...

O carte: „Tokyo blues”.

3. Ludmila Ulițkaia

Rusia, 1943. Romancier. Înainte de a fi romancier, a fost scenarist de film. Textele sale sunt provocări ale Rusiei post-sovietice, încărcate de psihologie, în stilul clasicilor din țara sa.

O carte: „Sonietchka”

4. Anne Carson

Canada, 1950. Poet, narator și eseist. Din activitatea sa academică, a preluat tradiția mitologiei clasice și a adaptat-o ​​lumii contemporane.

O carte: „Autobiografia lui Roșu”

5. Ngugi WA Thiong'O

Kenya, 1938. Romancier și eseist. El este marele cronicar al emancipării politice a Africii. Și-a început cariera scriind în engleză, dar a abandonat-o pentru limba sa maternă, Gykuyu

O carte: „Un bob de grâu”

Câștigătorul Premiul Nobel pentru Literatură 2021 va fi anunțat joi, 7 octombrie, de la ora 14.00