Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cine ia premiul Nobel pentru literatură joi? Răspunde Eugen Simion
Cine ia premiul Nobel pentru literatură joi? Răspunde Eugen Simion

Cine ia premiul Nobel pentru literatură joi? Răspunde Eugen Simion

. Am văzut la un târg de carte chiar că cititorii făceau propuneri și mulți scriitori se considerau deja nominalizați

Premiul Nobel este visul oricărui scriitor dar și coșmarul său. De exemplu Borges sau Eugene Ionesco nu l-au luat niciodată. Mi se pare că în ultimii ani s-au schimbat criteriile de acordare. A apărut și ocupă o pondere destul de mare criteriul geopolitic. Într-un an primește distincția un scriitor din Asia pentru o anumită atitudine politică, în anul următor altul din Africa pentru ceva similar. Dacă mă întrebați despre laureații premiului Nobel pentru literatură din ultimul deceniu trebuie să mă gândesc puțin. Și singurul nume care îmi vine în minte este Marquez.

 

Poate lua premiul scriitorul francez Patrick Modiano?

Se poate orice dar francezii nu prea mai au romancieri de la Celine, Camus sau Malraux. Aș mai dori să adaug că noi românii meritam să luăm premiul prin Arghezi, Blaga, Nichita Stănescu sau Sorescu, în secolul trecut și astăzi am merita prin Breban sau Buzura. Pe de altă parte la noi este o psihoză pentru acest premiu. Am văzut la un târg de carte chiar că cititorii făceau propuneri și mulți scriitori se lăudau că au fost deja nominalizați

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: