Evenimentul Zilei > Actualitate > Bilanţul luptei cu evaziunea fiscală, prezentat în CSAT
Bilanţul luptei cu evaziunea fiscală, prezentat în CSAT

Bilanţul luptei cu evaziunea fiscală, prezentat în CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat în şedinţa de astăzi rezultatele obţinute până acum de autorităţile române în combaterea evziunii fiscale. Potrivit unui comunicat al CSAT, au fost aplicate contravenţii în valoare de 18 milioane de euro şi s-au confiscat bunuri în valoare de 32 de milioane de euro.

Deasemenea, s-au mai instituit "măsuri asiguratorii asupra unor bunuri cu valoare de aproape 58 milioane" şi s-au "instituit obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 361 milioane euro". 
"Nivelul evaziunii este endemic…. Există slăbiciuni majore pe întregul lanţ de colectare. Distorsiuni majore concurenţiale. Unii plătesc şi alţii nu plătesc. Unii sunt puternici şi la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Rădulescu în conferinţa "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti", a declarat, astăzi, Eugen Rădulescu, directorul direcţiei audit din BNR.
În cadrul CSAT funcţionează un grup de lucru interinstituţional pentru combaterea evaziunii fiscale, creat în baza unei hotărâri CSAT în luna iunie. În şedinţa din 28 iunie, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a prezentat un document de analiză cu privire la practicile de evaziune fiscală şi contrabandă, menţionând că principalele domenii de evaziune fiscală sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool şi tutun, al construcţiilor şi al produselor energetice.
La aceeaşi şedinţă a CSAT a fost abordată şi problema pregătirilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen conform calendarului stabilit. "În cadrul şedinţei au fost trecute în revistă rezultatele foarte bune ale evaluărilor realizate de către Comisia Europeană şi au fost stabilite priorităţile de acţiune pentru perioada următoare. Concluzia discuţiilor au fost că România şi-a respectat toate angajamentele la acest capitol", se arată în comunicat.
Igaş, debut în CSAT
Şedinţa de astăzi a CSAT este prima la care a participat noul şef al Internelor Traian Igaş, la a cărui învestire în funcţie preşedintele Băsescu a ţinut să spună că nu renunţă la un raport al MAI în privinţa desfăşurării protestului poliţiştilor de săptămâna trecută. Astăzi însă, în lşedinţa nu s-a discutat despre raportul MAI.
Igaş a declarat ieri că CSAT va discuta despre marşul de săptămâna trecută şi de comportamentul oamenilor legii la această manifestaţie.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse tematici precum mandatul României privind Summit-ul NATO de la Lisabona din luna noiembrie, strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, aderarea României la spaţiul Schengen, analiza Strategiei Naţionale de Ordine Publică în vederea supunerii documentului dezbaterii publice, strategia de dezvoltare a aviaţiei în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.