Invitat în emisiunea „100 de minute” de la Antena 3, jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit despre intenția președintelui Iohannis de a declara anul 2019 drept „Anul recunoștinței pentru victimele comunismului”. Jurnalistul a declarat că nu se mai poate discuta despre Revoluția din decembrie 1989 din moment ce președintele a lăudat rechizitoriul în dosarul Revoluției, potrivit căruia a fost vorba despre o lovitură de stat.

„Va veni un moment când președintele va trebui să se adreseze națiunii într-o chestiune dramatică, dar el nu știe întrebările. A boicota acel referendum înseamnă a-l lua în serios. Eu nu îl iau în serios. El a zis că începe o schimbare de proporții care va începe abia după alegerile parlamentare.

Mi se pare că aceste capacități ale președintelui României de a folosi instrumentele democratice sunt folosite pentru găinării electorale. Nici măcar el nu îl ia în serios din moment ce nu știe întrebările. 

Când s-a trimis rechizitoriul cu dosarul Revoluției, statul român își asumă teza că în decembrie nu a fost revoluție, ci o lovitură de stat dată de echipa moscovită a lui Iliescu. În 22 decembrie se îndeplinesc 30 de ani de la începutul democrației postdecembriste. Eu am spus că e nevoie să discutăm ce am făcut în acești ani. 

Iohannis vrea să facă din „Anul recunoștinței pentru victimele comunismului” o șmecherie electorală. Aș fi curios dacă Iliescu va fi invitat. Mai mult ca sigur, Andrei Moraru a gândit această acțiune. Așa se explică contraziția. Nu poți lăuda rechizitoriul care spune că a fost o lovitură de stat, dar să vrei să sărbătorești revoluția din decembrie. Despre ce revoluție vorbim? Nu ai cum s-o sărbătorești fără Iliescu.”