Judecătoria Craiova a hotărât, luni, revocarea măsurii controlului judiciar în cazul a zece inculpați, funcționari și foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova, acuzați de comiterea infracțiunilor de fraudă informatică, abuz în serviciu, fals intelectual şi înşelăciune. Decizia Judecătoriei Craiova este definitivă, în ciuda faptului că procurorii și-au manifestat dorința de menţinere a acestora sub control judiciar pentru alte 60 de zile.

Liberi „ca pasărea cerului”

Rechizitoriul a fost restituit Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. „Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Munteanu Elena, Coadă Petria Corina, Beldeanu Gegiu Andreea Loredana, Piciu Lilioară, Bumbac Vasilica Iuliana, Guşiţă Gratie Titina, Bogoi Claudia Mariana,  Mitroi Georgeta, Predoaica Luminiţa, Cătănescu Valentina Anca, împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu nr. 5235/P/2011 din data de 01.09.2015 prin care s-a dispus prelungirea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţi pe o perioadă de 60 zile, din data de 04.09.2015 până la data de 01.11.2015, inclusiv. Dispune revocarea măsurii controlului judiciar luat faţă de inculpaţii Munteanu Elena, Coadă Petria Corina, Beldeanu Gegiu Andreea Loredana, Piciu Lilioară, Bumbac Vasilica Iuliana, Guşiţă Gratie Titina, Bogoi Claudia Mariana, Mitroi Georgeta, Predoaica Luminiţa, Cătănescu Valentina Anca. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 21 septembrie 2015”.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că actul prin care s-a sesizat instanţa, respectiv rechizitoriul nr. 5235/P/2011, a fost restituit Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova după ce s-au descoperit o serie de nereguli în urma analizării acestuia în procedura de cameră preliminară.

Reamintim, în urma anchetei ofiţerilor Serviciului de Investigare a Criminaliţăţii Economice Dolj, 14 funcționari și foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova, au fost reținuți în ianuarie 2015 și trimiși ulterior în judecată sub acuzația de infracţiuni de fraudă informatică, abuz în serviciu, fals intelectual şi înşelăciune.

Cum ”operau” funcționarii

Angajatii ștergeau amenzile din calculatoare, iar banii contribuabililor ii bagau in buzunar, potrivit anchetarorilor. Intregul lot cercetat de ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Dolj se ridică la un număr de 25 de persoane. Anchetatorii au stabilit că în perioada 2007-2014 functionarii au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale.

De asemenea, funcţionarii sunt suspectaţi că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau dreptul şi care nu se încadrau în prevederile legale ori au anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru, pentru a obţine beneficii materiale. Prejudiciul estimat la “prima mână” este de circa 6,5 miliarde de lei vechi, însă poliţiştii au suspiciuni că pagubele aduse bugetului local, prin “scutirea” de la plată a unor contribuabili sau prin fals sunt mult mai mari.

Cazul a fost deschis în 2011, când poliţia a ridicat de la sediul Direcţiei Taxe şi Impozite sute de saci de documente, în urma unor sesizări venite se pare de la o avocată, referitoare la nişte impozite plătite de un client, dar nerelevate în sistemul informatic. Surse judiciare susţin că, în ciuda deschiderii acestui dosar, mulţi suspecţi au continuat să procedeze după vechile metehne, aducând în continuare prejudicii bugetului prin fapte presupus penale.