Noi DEZVĂLUIRI despre „Trianon 100”, temutul departament de PROPAGANDĂ ANTIROMÂNEASCĂ al Guvernul de la Budapesta
Editura Evenimentul si Capital

Noi DEZVĂLUIRI despre „Trianon 100”, temutul departament de PROPAGANDĂ ANTIROMÂNEASCĂ al Guvernul de la Budapesta

Premierul Viktor Orban și vicepremierul Zsolt Nemjen
Autor: | | 47 Comentarii | 8045 Vizualizari

Consultanul politic Cozmin Guşă a vorbit și el despre existența unui departament special al Guvernul uide la Budapesta, Trianon 100, care ar fi început să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Inițial, informația privind existența Trianon 100 a fost lansată de Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii din Cluj-Napoca, care spunea că Executivul din Ungaria a creat acest departament pentru a prezenta opiniei naţionale şi internaţionale informaţii alternative despre România, Ardeal şi Tratatul de Trianon.

Rectorul Ioan-Aurel Pop spunea, vineri, că România poartă un război informational şi de comunicare cu Ungaria, iar pe fondul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire şi a împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon (semnat în 1920), Guvernul ungar a creat un departament special care să prezinte opiniei publice „o falsă” istorie a Ardealului, scrie Gazeta de Cluj. VEZI AICI

"Istoricii sunt foarte pregătiţi să ne explice ce este Trianon 100 şi cum de fapt acest Trianon 100 va fi o bombă inteligentă, segregaţionistă", a precizat și Cozmin Guşă în cadrul emisiunii Realitatea Românească.

"O mai comentează unii şi cred că o fac în cercuri mici şi se gândesc aşa cum gândesc majoritatea: ce folos personal ar putea să tragă dintr-o asemenea tărăşenie. Faptul că Ioan Aurel Pop, prietenul nostru, este atât de activ, este un lucru bun. Prestigiul şi expertiza lui nu fac decât să ajute la propagarea unei anumite atitudini. Dar atitudinea nu trebuie să fie a istoricilor. Ei sunt foarte pregătiţi să ne explice ce este Trianon 100 şi cum de fapt acest Trianon 100 va fi o bombă inteligentă, segregaţionistă, iar tot ce se împinge ca fonduri în spatele proiectului Trianon 100 face parte dintr-un proiect mai amplu de destabilizare a regiunii şi de schimbare a azimutului. Noi tot operăm cu truisme. Aici lucrurile sunt mult mai profunde. Ele se desfăşoară observate fiind de către istorici, dar lipsa deciziei politice".

Consultanul politic a analizat, apoi, clasa politică românească, ajungând la concluzia că niciun lider nu poate penaliza Ungaria pentru acest Trianon 100. Guşă a plecat de la preşedintele Klaus Iohannis şi a mers cu enumerarea până la liderii de formaţiuni politice.

"Apropo de Ungaria. Cine să penalizeze Ungaria în vreun fel? Hai să începem de sus.

Klaus Iohannis este un preşedinte al României dublu minoritar şi are o problemă atunci când ar trebui să fie foarte dur pe acest gen de subiecte, care vizează partea pur naţionalistă şi foarte dur construită cu principii fundamental româneşti. Putem să operăm cu ideea că Klaus Iohannis este un bun român, dar şi cu ideea că Iohannis nu este acel preşedinte al României care să cheme, în ghilimele, "oştirea la arme".

Omul numărul 2: Călin Popescu Tăriceau. Un om suspectat că are o relaţie foarte bună cu serviciile secrete maghiare şi un om care în portofoliul de relaţii personale are operaţiuni ştiute de către oamenii din statul român, care sunt chestionabile din punct de vedere a dedicaţiei pentru interesele maghiarilor în România, pe care le-ar fi favorizat din moment în moment.

Omul numărul 3. N-avem ce să-i cerem pentru că nu are cultură. Liviu Dragnea nu este aplecat căptre acest gen de subiecte, el când vorbeşte de România vorbeşte pentru că aşa se cade, aşa îi spun consultanţii. Dânsul nu are posibiltatea accesului la idei care ţin de naţiunea română, care ţin de statalitate. Dacă îl întrebaţi repede ce e cu Trianonul, o să vedeţi că face confuzii grave.

Omul numărul 4 în stat: el nu este pregătit, nu are importanţă politică să discute.

Apoi, să mergem la preşedinţii de partid... La cine să mergem, la Raluca Turcan? Să nu glumim. Sau la Traian Băsescu? Relaţia lui Băsescu cu Viktor Orban este una extrem de specială, sofisticată, absconsă. Acolo sunt lucruri greu de descifrat. La ce alţi preşedinţi de partide să mergem, că i-am terminat de enumerat pe toţi? Pe Nicuşor Dan nu trebuie să-l numărăm aici sau pe alţii. Aşa stăm noi din punct de vedere al deciziei politice", a spus Guşă.

Consultantul politic a făcut o radiografie a rolului pe care îl joacă Ungaria nu doar în Europa, ci şi în întreaga lume.

"Trebuie să ne întrebăm cine este astăzi Ungaria în zonă. Este un cal destabilizator al uniunii Europene? Pentru că în ciuda repetatelor încălcări de tratat al Uniunii Europene, niciodată domnul Orban şi Ungaria n-au fost penalizaţi... sigur, au fost nişte penalizări minore, şi niciodată Ungaria n-a fost admonestată. De ce? De dragul integrităţii Uniunii Europene? Eu nu cred chestia asta. Noi trebuie să nu uităm de fapt că exemplul Ungariei este un exemplu de perpetuare a unei autocraţii în interiorul UE şi este un caz aproape singular, chiar singular. Este un caz de promovare al strategiilor de tip Eurasiatic sau dacă nu chiar aşa, al unei Europe puţin mai mari cu simpatii şi dragoste evidentă faţă de Rusia. Poate să fie alt proiect, dar ăsta e clar un proiect divergent faţă de proiectul Uniunii Europene.

În mod evident, aici nu este de blamat Viktor Orban sau Ungaria, este pivotul prezidenţial din interiorul UE, care acţionează pe faţă împotriva multinaţionalelor de toate felurile. Face acest lucru cu largă susţinere din partea poporului său şi cu mari beneficii pentru bugetul Ungariei. Asta este Ungaria astăzi şi, atenţie! Orban este singurul preşedinte-premier din UE care are o relaţie excepţională cu cei doi noi-vechi autocraţi, vechi fiind Vladimir Putin, nou fiind Donald Trump. Strategiile pe care le dezvoltă le dezvoltă cu puternicii lumii, care astăzi conduc o lume bipolară", a spus Cozmin Guşă.

Consultanul politic a atras atenţia că pe axa Budapesta - Ankara se contruiesc strategii care n-au decât un singur scop, şi anume destabilizarea sistemelor care se bazează pe conceptul democraţiei liberale.

"Această lume rebipolarizată este o lume cu care politica noastră externă trebuia să opereze în ultimii 5-6 ani de când a devenit evident că acest lucru se va întâmpla. Politica externă maghiară a operat cu acest fapt şi astăuzi este excepţional poziţionată. Ca un alt autocrat de la marginea Uniunii Europene, dar din Europa, sultanul Erdogan. Pentru că pe această axă foarte importantă, Budapesta - Ankara, se contruiesc strategii care n-au decât un singur scop şi subliniez asta: destabilizarea sistemelor care se bazează pe conceptul democraţiei liberale. Ei doresc să demonstreze că succesul poate să vină de la autocraţie. O fi aşa.. numai că România este total nepregătită în acest moment, prin slăbiciunea liderilor pe care-i avem, să poate să acheseze la un proiect care poate e al viitorului. Noi habar nu avem. Eu nu spun că este novator, nu suport autocraţiile, pentru că sub Ceauşescu tot un fel de autocraţie a fost. Nu e vreo diferenţă faţă Turcia lui Erdogan, România lui Ceauşescu.

Proiectul este foarte complex, este bine susţinut. Un semnal de alarmă dat de Ioan Aurel Pop, este unul binevenit. Cei care au acţionat tot timpul împotriva României s-au grupat acum şi într-un proiect şi, atenţie, foarte bine finanţat. Proiectele anti-româneşti erau finanţate de către Soros, fostul prieten al domnului Viktor Orban. Prieteniile în politică nu ţin prea mult. Lecţia pentru noi care este? Operăm cu ideea că Trianon 100 este o bombă inteligentă care să destabilizeze zona, că nu vorbim doar de România. Proiectul Trianon 100 este un proiect care destabilizează din punct de vedere al detaliilor istorice, în prima fază, apoi pe multe alte planuri. Pentru că Ungaria are şi forţă mediatică", a subliniat Cozmin Guşă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate