Evenimentul Zilei > International > Covid: certificatul sanitar european va vedea lumina zilei în iunie
Covid: certificatul sanitar european va vedea lumina zilei în iunie

Covid: certificatul sanitar european va vedea lumina zilei în iunie

Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, a prezentat duminică felul în care va arăta acest paşaport sanitar comun tuturor ţărilor din UE. Acesta "va fi fără îndoială obligatoriu pentru a circula", potrivit secretarului de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune.

LES ECHOS (Franţa), 29 martie 2021 – Nu mai e decât o problemă de săptămâni până când paşaportul sanitar va deveni realitate. Duminică, Thierry Breton a prezentat felul în care va arăta acest viitor document ce va trebui să faciliteze revenirea la viaţa normală a cetăţenilor UE. 

„Începând din momentul în care vom putea fi siguri că fiecare european care doreşte să se vaccineze va avea un acces echitabil la vaccin, cum va fi cazul în următoarele două-trei luni, va fi bine să puteţi avea un certificat sanitar care va demonstra starea dumneavoastră”, a arătat el în emisiunea Grand Jury RTL, „Le Figaro” şi LCI.

Concret, un Cod QR va permite să se furnizeze autorităţilor informaţiile despre starea de sănătate a titularului. „Se va găsi acolo numele, data naşterii, numărul paşaportului certificat cu Codul QR, faptul că aţi fost vaccinat sau nu, tipul de vaccin, dacă aţi avut boala”.

 

Versiune digitală sau pe hârtie

Pentru persoanele care nu vor fi imunizate, rezultatul unui test PCR ar putea figura de asemenea pe certificat. Preţiosul document este destinat să faciliteze deplasările între ţările europene, dar poate da acces şi la alte activităţi (evenimente sportive sau culturale, restaurante etc).

Comisarul european a precizat că acest paşaport sanitar – deci nu este un paşaport de vaccinare – va fi instituit „la jumătatea lunii iunie”. El va exista în versiune digitală, pe smartphone, dar şi în versiunea pe hârtie.

Persistă totuşi o incertitudine privind caracterul lui obligatoriu. Proiectul Comisiei Europene, prezentat pe 17 martie, nu menţionează acest lucru. Dar luni, secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune, a dat un indiciu. „Va fi fără îndoială obligatoriu pentru a circula”, a declarat el la Sud Radio, „vaccinul nu este obligatoriu”.

 

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia