Evenimentul Zilei > International > Covid-19. După Sputnik V, Ungaria vrea și vaccin chinezesc
Covid-19. După Sputnik V, Ungaria vrea și vaccin chinezesc

Covid-19. După Sputnik V, Ungaria vrea și vaccin chinezesc

Ungaria va încerca să obţină o aprobare internă în regim de urgenţă pentru un vaccin chinezesc împotriva Covid-19 în loc să aştepte evaluarea obişnuită efectuată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Anunțul a fost făcut, vineri, de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pe contul său de Facebook, potrivit Reuters.

„Siguranţa unui vaccin nu este o chestiune politică sau ideologică, ci una profesională (…) Dacă experţii iau o decizie pozitivă, vom începe imediat să întocmim contractul pentru a importa vaccinul”, a menţionat șeful diplomației de la Budapesta.

Peter Szijjarto a adăugat că Ungaria a primit vineri documentaţia cerută, dar fără a preciza numele producătorului vaccinului la care s-a referit, scrie Agerpres.

În conformitate cu normele europene, un astfel de vaccin necesită autorizarea EMA, dar statele membre ale Uniunii Europene pot să apeleze la o procedură de urgenţă care le permite distribuirea temporară a vaccinului.

Este ceea ce a făcut Marea Britanie – care în perioada de tranziţie post-Brexit trebuie să aplice normele europene – aprobând la începutul lunii decembrie vaccinul împotriva Covid-19 produs de parteneriatul americano-german Pfizer-BioNTech.

EMA a anunţat că va decide până pe 29 decembrie dacă va acorda o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, subliniind că procedura europeană de evaluare, deşi puţin mai lentă decât cea britanică, este mai riguroasă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE