Coreea de Sud reacționează după ce documentele clasificate ale SUA au ajuns în online. Președintele Yoon Suk Yeol se va întâlni cu Joe Biden
- Andra Puiu
- 9 aprilie 2023, 20:19
Un oficial prezidențial din Coreea de Sud a anunțat că vor fi purtate discuții între Seul și Washington, în urma incidentului privind documentele secrete ale SUA care au ajuns pe rețelele sociale. Franța neagă prezența militarilor din Hexagon în Ucraina.
O serie de documente militare americane clasificate au ajuns pe rețele sociale zilele trecute. Acestea conțineau și un raport, vechi de o lună, privind războiul din Ucraina. Departamentul de Justiție al SUA a transmis că a fost demarată o anchetă privind modul în care informațiile secrete au fost aflate. De asemenea, și Pentagonul a anunțat că face propria anchetă.
Jurnaliștii de la The New York Times au relatat că în acele documente erau detalii privind discuțiile interne între oficiali sud-coreeni privind presiunile pe care le face SUA asupra Seulului pentru a furniza arme Ucrainei. Coreea de Sud ar fi fost de acord să vândă obuze de artilerie către SUA, pentru ca Washingtonul să își refacă stocurile. Seul a subliniat că „utilizatorul final” ar trebui să fie armata americană.
Oficiali sud-coreeni erau îngrijorați că Statele Unite ar putea să trimită obuzele în Ucraina. Documentele secrete care au ajuns în mediul online au arătat că raportul american s-a bazat pe informații „de tip semnal”, ceea ce înseamnă că SUA au spionat mai multe persoane importante din Coreea de Sud. Seulul a transmis că autoritățile sud-coreene vor discuta cu oficialii de la Washington.
Coreea de Sud cere să poarte discuții cu Statele Unite
Un oficial prezidenţial sud-coreean a refuzat să ofere mai multe informții privind spionajul american. De asemenea, el nici nu a confirmat niciun detaliu din documentele ajunse în mediul online. Oficial sud-coreean a declarat că Guvernul de la Seul va analiza această situație și cazurile care implică alte țări. Coreea de Sud a semnat contracte importante de furnizare a sute de tancuri, avioane şi alte arme pentru Polonia, membră NATO, din momentul în care Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina.
Preşedintele Yoon Suk Yeol a promulgat, în urmă cu mai mult timp, o lege care interzice furnizarea de arme către țările care se află într-un conflict, ceea ce înseamnă că ajutorul pentru Kiev este îngreunat. Oficialul sud-coreean a mai spus că liderul de la Seul se va întâlni cu președintele Joe Biden, pe 26 aprilie, în timpul unei vizite de stat la Washington, potrivit The New York Times.
Franța neagă că a trimis militari în Ucraina
În același timp, Ministerul francez al Apărării a negat faptul că militari francezi se află în Ucraina, precum este scris în documentele atribuite Pentagonului. „Nu există forţe franceze angajate în operaţiuni în Ucraina. Documentele citate nu provin de la armatele franceze. Nu comentăm documente a căror sursă este incertă”, a transmis un purtător de cuvânt al instituției.
Reacția Ministerului Apărării vine după ce fotocopia unui document care sugera că un mit contigent al trupelor pentru operaţiuni speciale provenind din partea membrilor NATO Franţa, SUA, Marea Britanie şi Letonia se află în Ucraina și ajută forțele de apărare în război a ajuns pe o rețea socială. Este vorba de aproximativ 100 de soldați ai alianței.
Experții în apărare consideră că Rusia sau persoane pro-ruse sunt în spatele scurgerii de informații. Analiștii militari au transmis că unele documente au fost modifcate în unele locuri pentru a supraevalua estimările americane în legătură cu decesele înregistrate din Ucraina. Kievul a transmis că în aceste documente se află „informații fictive”, informează The Guardian.