Moment critic în războiul din Ucraina. Anchetă la Pentagon, după scurgerea unor planuri de luptă
- Iuliu Vlădescu
- 7 aprilie 2023, 12:47
Pentagonul a declanșat o amplă anchetă după ce documente clasificate, care detaliază planurile secrete ale Americii și ale NATO, au apărut pe Twitter și Telegram.
O serie de documente de război clasificate, care detaliază planurile secrete ale Americii și ale NATO pentru pregătirea armatei ucrainene înaintea unei ofensive planificate contra Rusiei, au fost postate săptămâna aceasta pe canalele de socializare, au declarat oficiali înalți ai administrației Biden, citați de New York Times.
Pentagonul investighează acum cine ar fi putut să fie în spatele acestei scurgeri de documente, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, o platformă cu peste jumătate de miliard de utilizatori care este disponibilă pe scară largă în Rusia.
Documentele scurse, modificate din rațiuni de propagandă
Analiștii militari spun că documentele par să fi fost modificate față de formatul lor original, exagerând estimările americane cu privire la victimele părții ucrainene și subestimarea estimărilor trupelor ruse ucise.
Modificările ar putea indica un efort de dezinformare al Moscovei, cred analiștii. Dar dezvăluirile din documentele originale, care apar ca fotografii ale unor diagrame de livrări anticipate de arme, ale poziției trupelor și batalioanelor, precum și alte planuri, reprezintă o problemă semnificativă de securitate a serviciilor de informații americane, care fac eforturi constante de a ajuta Ucraina.
Oficialii administrației Biden s-au străduit să șteargă aceste porstări, dar nu au reușit, până joi seară. „Suntem la curent cu rapoartele postărilor pe rețelele de socializare și departamentul analizează problema”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct la Pentagon.
Cât și ce pot afla rușii, de fapt?
Documentele nu oferă planuri de luptă specifice, cum ar fi cum, când și unde intenționează Ucraina să-și lanseze ofensiva, despre care oficialii americani spun că va avea loc probabil în următoarea lună. Și, pentru că documentele sunt vechi de cinci săptămâni, ele oferă un instantaneu - viziunea americană și ucraineană, de la 1 martie, despre nevoile trupelor ucrainene pentru campanie.
Cu toate acestea, pentru ochiul instruit al unui planificator de război rus, al unui general de teren sau al analistului de informații, documentele oferă, fără îndoială, multe indicii și perspective tentante. Documentele menționează, de exemplu, rata de cheltuieli a HIMARS – sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate furnizate de americani, care pot lansa atacuri împotriva țintelor precum depozitele de muniție, infrastructura și concentrațiile de trupe, de la distanță. Pentagonul nu a spus public cât de repede folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS, documentele o fac, însă.
Analiștii au spus vineri că ar putea fi dificil să se evalueze impactul dezvăluirii documentelor asupra luptei din prima linie acum și în lunile următoare. În recenta ofensivă, Rusia s-a luptat să obțină câștiguri teritoriale în estul Ucrainei, iar analiștii occidentali dezbat încă dacă armata rusă, după ce a suferit pierderi uluitoare, este capabilă să organizeze un alt atac sau să reziste unui contraatac ucrainean.
Originea scurgerilor
Nu era clar, deocamdată, cum au ajuns documentele pe rețelele de socializare. Dar canalele guvernamentale pro-ruse au distribuit imaginile documentelor, au spus analiștii militari. Ei au avertizat că documentele publicate de surse ruse ar putea fi modificate selectiv pentru a prezenta dezinformarea Kremlinului.
„Fie că aceste documente sunt autentice sau nu, oamenii ar trebui să aibă grijă de orice vine din surse rusești”, a spus Michael Kofman, directorul de studii rusești la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia.
De exemplu, unul dintre documentele postate de ruși spunea că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce Ucraina a suferit până la 71.500 de morți. Pentagonul și alți analiști au estimat că Rusia a suferit mult mai multe pierderi, cu aproape 200.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut peste 100.000 de morți și răniți.
Cu toate acestea, analiștii au spus că părți din documente păreau autentice și ar oferi Rusiei informații prețioase, cum ar fi calendarul de livrare a armelor și trupelor, numărul de trupe ucrainene și alte detalii militare.
Cele mai importante documente
Un document etichetat „top secret” oferă „Starea conflictului de la 1 martie”. În acea zi, oficiali ucraineni se aflau la o bază americană din Weisbaden, Germania, pentru sesiuni de simulări de război, iar o zi mai târziu, generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major Comun, și generalul Christopher Cavoli, supremul comandant aliat pentru Europa, a vizitat sesiunile.
Un alt document include coloane care enumeră unitățile de trupe ucrainene, echipamentele și antrenamentele, cu programul pentru ianuarie-aprilie. Documentul conține un rezumat pentru 12 brigăzi de luptă care sunt unite, nouă dintre ele fiind aparent antrenate și aprovizionate de Statele Unite și alți aliați NATO. Dintre cele nouă brigăzi, documentele spuneau că șase vor fi gata până pe 31 martie, iar restul până pe 30 aprilie. O brigadă ucraineană are între 4.000 și 5.000 de soldați, au mai spus analiștii.
Documentul spunea că timpii de livrare a echipamentelor ar avea un impact asupra pregătirii termenului. Echipamentul total necesar pentru nouă brigăzi, se spune în document, a fost de peste 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate.
Faptul că documentele ar putea fi postate pe un canal de socializare și, probabil, să ajungă în mâinile oficialilor ruși, este o mare lovitură pentru Moscova, într-un moment în care Rusia părea să fie în urma Statelor Unite în strângerea de informații din Ucraina.
O premieră și o problemă
Scurgerea aceasta este prima descoperire a serviciilor de informații ruse care a fost făcută publică de la începutul războiului. Pe tot parcursul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniții și alte locuri-cheie din liniile militare ruse. Astfel de informații, furnizate în timp real, le-au permis ucrainenilor să vizeze precis forțele ruse, să omoare generali de rang înalt și să forțeze ca proviziile de muniții să fie mutate mai departe de linia frontului rusesc, deși oficialii americani spun că Ucraina a jucat un rol decisiv în planificarea și executarea acestor lovituri.
Dar, la începutul războiului, oficialii ucraineni au ezitat să-și împărtășească planurile de luptă cu Statele Unite, de teama unor scurgeri, au spus oficialii americani și europeni. Chiar și în vara trecută, oficialii americani de informații au spus că deseori au înțeles mai bine planurile militare ale Rusiei decât pe cele ale Ucrainei.
Îngrijorați că împărtășirea planurilor lor operaționale ar putea, de asemenea, să evidențieze punctele slabe și să descurajeze sprijinul american în continuare, ucrainenii le păzeau îndeaproape, chiar dacă serviciile americane adunau detalii precise despre ceea ce ordona Kremlinul și plănuiau comandanții ruși.
Partajarea informațiilor dintre Ucraina și Statele Unite s-a relaxat considerabil toamna trecută, iar cele două țări au lucrat îndeaproape la opțiuni pentru o ofensivă ucraineană. Dar o scurgere de informații de acest fel, postată pe rețelele de socializare și disponibilă în întreaga lume, este de natură să dăuneze schimbului de informații între Ucraina și Statele Unite.