Raport ANPDCA: Câți copii au părinții plecați la muncă în Occident

Raport ANPDCA: Câți copii au părinții plecați la muncă în Occident Copil pe Internet. Sursa foto: Pixabay

Potrivit datelor ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ), la finalul lunii iunie an curent, un număr de 11.149 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a publicat raportul privind populația de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Copii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Potrivit datelor, la finalul lunii iunie an curent, un număr de 11.149 de minori aveau părinții plecați la muncă în străinătate. Mai puțini cu 820 față de finalul anului trecut. Din cei 11.149 de copii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, puțin peste 10.000 au fost îngrijiți de rudele până la gradul IV.

Restul de până la 11.149 au fost dați în grija unui asistent maternal, centre de plasament sau familii adoptive. Totodată, numărul minorilor ai căror părinți erau plecați la muncă în străinătate a coborât la finalul lunii iunie la 71.152 de la 72.627, numărul raportat la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine are grijă de minorii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

În raportul publicat de ANPDCA, 51.305 copii au avut un părinte plecat la muncă în străinătate, din care 49.406 copii au fost îngrijiți de rudele până la gradul IV, fără măsuri de protecție. Un număr de 1.080 de copii au beneficiat sistemul de protecție socială. Adică au fost dați în grija asistenților maternali, în centre de plasament sau alte familii.

Totodată, aproximativ 8.700 de copii proveneau din familii cu părintele unic susținător plecat la muncă în străinătate, din care 7.849 au rămas în țară în grija rudelor de până la gradul IV, fără a beneficia de măsuri de protecție.

Puțin peste 2400 de copii au beneficiat de sistemul de protecție socială

La 30 iunie 2023, totalul copiilor care au rămas în țară și care au beneficiat de sistemul de protecție socială a însumat 2.427 de cazuri. Potrivit datelor, 396 de copii au fost plasați în grija asistenților maternali, alți 466 au ajuns în centrele de plasament.

Cei mai mulți, 1.459 au fost dați în grija rudelor de până la gradul IV, în timp ce 106 au intrat în grija altor familii sau persoane, potrivit agenției de știri Agerpres.