Tinerii care ies din sistemul de protecție socială primesc trei salarii de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Tinerii care ies din sistemul de protecție socială primesc trei salarii de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească Salariu. Sursa foto. EVZ

Guvernul vrea să întindă o mână de ajutor tinerilor aflați în sisteme de protecție socială stabilind o indemnizație de trei salarii minime brute, în momentul în care se încearcă integrarea lor în societate. Proiectul stabilește și obligația Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de a-i sprijini în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare, chiar înainte de termenul stabilit de lege pentru ieşirea din sistem.

Vești extrem de bune vin de la autorități cu privire la tinerii care ies din sistemul de protecție socială. Tinerii români vor avea posibilitatea de a beneficia de o indemnizație unică. Valoarea acesteia este egală cu valoarea a trei salarii minime brute, iar particularitățile efortului legislativ din spatele acestei inițiative sunt detaliate într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat.

În proiectul de lege se mai menționează faptul că, în momentul în care mai au un an de petrecut în sistem, autoritățile trebuie să ajute acești tineri să-și găsească un loc de cazare și un loc de muncă.

Ce spune legea şi cum se vor da banii tinerilor

Legea aflată în dezbatere la Senat are ca scop îmbunătățirea Legii 272/2004 din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul prevede că tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială vor avea dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se va acorda o singură dată, al cărei cuantum va reprezenta de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Tinerii cu vârsta de peste 18 ani care au beneficiat deja de o măsură de protecție socială vor avea două opțiuni. Pe de o parte, vor putea opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizații lunare în valoare de 4,8 ISR.

 Salariul minim este, în prezent, de 2.550 de lei, valoarea indemnizației va fi de 7.650 de lei

Având în vedere că salariul minim este, în prezent, de 2550 de lei, valoare indemnizației promise de către Guvern este de 7650 de lei.

La momentul de față, aceasta din urmă este egală cu aproximativ 2.500 de lei. Este important de reținut că vor putea beneficia de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 ani tinerii care vor dovedi că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.

Interesant și benefic este și faptul că autoritățile se angajează, în ultimul an petrecut de tineri în sistemul de protecție socială, că vor găsi pentru aceștia un loc de muncă și un loc de cazare. Direcțiile sociale care neglijează această aspect vor fi sancționate cu amenzi între 2500 și 5000 de lei.

Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul oficial pentru a se putea aplica, relatează avocatnet.ro.