Consumul de cafea, responsabil de creșterea hipertensiunii arteriale? Cât de sănătoasă este, de fapt, această băutură
- Mădălina Dinu
- 26 decembrie 2022, 07:24
Cafeaua a devenit o băutură indispensabilă datorită conținutului său de cofeină. Cafeaua este consumată pe scară largă, în special în lumea occidentală. Cu toate acestea, are avantajele și dezavantajele sale.
Cafeaua este o infuzie obținută din semințele prăjite și măcinate ale plantei de cafea (Coffea), originară din țările tropicale. Este o băutură stimulantă preferată în Europa și în Statele Unite. Este un lucru obișnuit să bem cafea la începutul zilei, la micul dejun, în timpul unei pauze în activitățile noastre zilnice sau la sfârșitul unei mese.
Deși sunt cunoscute peste o sută de specii, două soiuri sunt cele mai consumate și apreciate. Cafeaua Arabica, originară din Brazilia, Columbia și Kenya, este cea mai apreciată și căutată pentru aroma sa delicată, aciditatea scăzută și conținutul redus de cofeină. Cafeaua Robusta, produsă în Angola, Uganda și Coasta de Fildeș, are o aromă mai puternică, mai astringentă și un conținut mai mare de cofeină. Se consideră că o ceașcă de arabica conține între 50 și 100 mg de cofeină, în timp ce o ceașcă de Robusta conține între 120 și 250 mg de cofeină.
Ce ne oferă o ceașcă de cafea?
Cafeaua este o băutură plăcută, cu aroma și gustul său caracteristic, care ne stimulează în același timp, dar valoarea sa nutritivă este practic nulă. Fiind vorba de o infuzie, ne furnizează în principal apă, proteine puține, grăsimi și carbohidrați în cantități nesemnificative, puțină niacină, magneziu și este relativ bogată în potasiu.
Componenta sa cea mai caracteristică este cofeina, care are un efect stimulator asupra sistemului nervos, stomacului, inimii și rinichilor. Cantitatea de cofeină depinde de varietatea de cafea și de metoda de fierbere și preparare folosită. Conținutul de cofeină al unei cafele poate varia între 2,8 și 4,6%, în timp ce cafeaua decafeinizată conține doar aproximativ 0,1%.
Studiile neagă riscul de hipertensiune în urma consumului de cafea
Pentru acest studiu, echipa lui Michael Klag de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, a urmărit consumul de cafea timp de 33 de ani, în medie, a 1.017 foști studenți la medicină care au absolvit între 1948 și 1964. Scopul a fost de a testa dacă creșterile tensiunii arteriale asociate consumului de cafea au crescut incidența hipertensiunii arteriale.
„Consumul unei cești de cafea zilnic a fost asociat cu o mică creștere a tensiunii arteriale; cu toate acestea, pe termen lung, acest consum nu a fost asociat cu o creștere substanțială a riscului de a dezvolta hipertensiune arterială”, au concluzionat autorii studiului.
De asemenea, echipa lui Klag a observat că, „deși persoanele care nu beau cafea au avut un risc mai mic de hipertensiune, nu am detectat o creștere progresivă a riscului de hipertensiune asociată cu consumul unor cantități mai mari de cafea”, citează Cuidate Plus.
Ce efecte are cafeaua asupra organismului?
Efectele cafelei asupra organismului se datorează prezenței cofeinei, care acționează rapid și poate dura între 3 și 6 ore, în funcție de individ, vârstă și gradul de obișnuință. În general, efectele sale sunt:
- Stimulează activitatea cerebrală și reduce oboseala.
- Tonifică inima.
- Crește ușor tensiunea arterială.
- Crește rezistența în sporturile de durată medie și intensitate moderată.
- Favorizează consumul de grăsimi prin reducerea consumului de glicogen muscular.
- Crește producția de sucuri gastrice în stomac.
- Inhibă secreția biliară și îmbunătățește motilitatea intestinală.
- Este ușor diuretic.