Oamenii care beau cafea în fiecare zi vor muri mai târziu față de cei care nu beau cafea

Oamenii care beau cafea în fiecare zi vor muri mai târziu față de cei care nu beau cafea Sursa foto: Arhiva EVZ

Obiceiul tău zilnic de a bea cafea te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă, chiar dacă folosești zahăr în cafea, potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine.

Cercetătorii de la Southern Medical University din Guangzhou, China, au analizat datele despre obiceiurile de cafea și sănătate a peste 171.000 de rezidenți din Marea Britanie, care nu aveau cancer sau boala de inima la începutul studiului, pe o perioadă de șapte ani.

Anterior, dovezile au sugerat că băutorii de cafea trăiesc mai mult – cercetătorii din China și-au propus să testeze dacă acest lucru este adevărat chiar și atunci când oamenii adaugă zahăr în băutura lor zilnică.

Ei au descoperit că persoanele care au băut în mod regulat cafea neîndulcită au avut cu 16-21% mai puține șanse de a muri în timpul studiului decât colegii lor care nu au băut cafea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Importanța cafelei

Și participanții la studiu care au băut între una și patru căni de cafea ușor îndulcită pe zi au avut cu 29-31% mai puține șanse de a muri în timpul studiului, potrivit datelor.

Rezultatele au fost mai puțin clare, au descoperit cercetătorii, pentru participanții care au folosit îndulcitori artificiali, care au văzut rezultate similare în cercetările anterioare. Unii experți și dovezile spun că aceste produse pot fi un schimb sigur și sănătos pentru zahăr, potrivit Clinicii Mayo, în timp ce alții își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilele asocieri cu cancerul sau problemele de sănătate metabolică.

Cu toate acestea, dovezile nu susțin neapărat că o cafea bogată în zahăr este sănătoasă, potrivit unui editorial al profesorului de la Harvard, Dr. Christina Wee. Participanții au adăugat aproximativ o linguriță de zahăr pe cană, în medie, mult mai puțin decât cantitatea de îndulcitor găsită în mod obișnuit în cafeaua preparată.

O stare de sănătate mai bună

Descoperirile sunt susținute de dovezi anterioare că această băutură este în general benefică pentru longevitate, indiferent de modul în care o bei. Cafeaua - și ingredientul său principal, cofeina - a fost studiată pe larg, cu o mulțime de date care sugerează că nu este doar sigură cu moderație, ci și bună pentru sănătatea ta.

Studiile anterioare sugerează că băutorii de cafea trăiesc mai mult, deoarece au un risc mai mic de boli precum boli de inimă, cancer și diabet. Cofeina poate crește concentrarea mentală și poate aduce beneficii sănătății creierului, în special pe măsură ce îmbătrânim, și pare să fie legată de un risc scăzut de apariție a bolii Parkinson. Băutura este legată de un risc mai scăzut de depresie și sinucidere.

Și în cazuri extreme, cofeina concentrată poate provoca probleme grave, începând cu aproximativ 1.200 de miligrame, deși ar trebui să bei mai mult de 12 căni de cafea pentru ca acest lucru să se întâmple. Au apărut supradoze grave și fatale de cofeină din echivalentul a peste 50 de cești de cafea într-o singură doză concentrată de pudră de cafeină.

Dar pentru băutorul obișnuit de cafea, având până la cinci căni de cafea răspândite pe parcursul zilei, este puțin probabil ca acest obicei să aibă ca rezultat efecte secundare majore. Dincolo de cofeină, cafeaua conține un număr mare de alți compuși care ar putea influența pozitiv sănătatea ta, inclusiv polifenolii, despre care cercetările arată că pot reduce inflamația, îmbunătăți bacteriile intestinale, stimulează metabolismul și moderează glicemia, potrivit Insider.