Evenimentul Zilei > Actualitate > Constanţa va avea Poliţie călare
Constanţa va avea Poliţie călare

Constanţa va avea Poliţie călare

Consilierii judeţeni au aprobat astăzi înfiinţarea "Poliţiei Călare a judeţului Constanţa" care va avea în compunere două unităţi denumite "Poliţia Călare Rurală" respectiv, "Poliţia Călare Estivală".

Cele două structuri au fost propuse de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică( ATOP) din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), cu consultarea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei constănţene.
Preşedintele CJC Constanţa Nicuşor Constantinescu spune că „poliţia călare este utilizată în mai multe state ale lumii deorece poate fi utilizată în regiuni greu accesibile dar şi în aglomerări urbane unde poate avea o funcţie ceremonială" . Poliţia Călare Rurală este înfiinţată „pentru combaterea şi stoparea furturilor de animale, infracţiunilor silvice, furturilor de cereale şi altor fapte specifice zonelor rurale şi greu accesibile”.
Secretarul executiv al ATOP Constanţa, George Sorin Georgescu a explicat pentru EVZ că „pentru Poliţia Călare Rurală vor fi folosiţi 20 de cai din rasa gidran, achiziţionaţi de la herghelia Tuluceşti,judeţul Galaţi. Sunt cai de rasă anglo-arabă, de statură mare, 1,65 m înălţime şi 550-600 kg, în lume mai sunt doar 200 exemplare, iar herghelia Tuluceşti este cea mai mare pepinieră de gidrani”.
La Constanţa, vor fi adăpostiţi în grajduri din apropierea sediilor de poliţie rurală din judeţ. Pentru Poliţia Călare Estivală, ATOP Constanţa va avea un parteneriat cu Poliţia călare olandeză, „care ne va furniza cai gata antrenaţi pentru ordinea publică,sunt cai care fac faţă zgomotulelor puternice a petardelor, zgomotului armelor, de altfel poliţiştii vor face antrenamente în poligon , de trageri de pe cal ,cu armanentul din dotare”.
Pentru escadronul estival, vor fi achiziţionaţi, din Olanda şi Belgia,  40 de cai  din rasa „belgian cu sânge cald, de talie mare, 1,75 m înălţime şi 700 kg greutate, foarte buni pentru competiţii sportive”.
Zona de nord a litoralului, va avea cel puţin 5 patrule în Năvodari, Mamaia şi Constanţa iar în sudul litoralului vor acţiona 7-8 patrule de poliţie călare în Mangalia şi staţiuni dar şi în 2 Mai şi Vama Veche. George Sorin Georgescu precizează că în cele două structuri de poliţie călare, ” vor  fi folosiţi numai armăsari care înainte de a fi aduşi la Constanţa , vor fi castraţi”.
El spune că „cel mai probabil,   prima paradă a Poliţiei Călare a judeţului Constanţa  va avea loc în luna mai, la deschiderea sezonului estival  2012″. Adjunctul şefului IPJ Constanţa, comisar şef Adrian Rapotan spune însă că ” fiind vorba de o nouă structură de poliţie , poate deveni funcţională numai cu aprobarea IGPR aşa că deşi consilierii judeţeni au votat-o, Consiliul Judeţean Constanţa trebuie să facă demersuri în acest sens. Şi în plus, CJC va suporta şi toate  cheltuielile de achiziţionare, întreţinere şi hrană a animalelor.
Dacă IGPR va aproba înfiinţarea Poliţiei Călare, poliţiştii constănţeni vor trebui să se antreneze pentru a învăţa să călărească, să se apropie de animal , să devină o echipă , aşa ceva nu se face cât ai bate din palme”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: