Evenimentul Zilei > Actualitate > Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni a primit un loc la Naţiunile Unite
Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni a primit un loc la Naţiunile Unite

Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni a primit un loc la Naţiunile Unite

ONU a ridicat şi a modificat unele dintre sancţiunile impuse regimului lui Muammar Gaddafi şi au eliberat miliarde de dolari din bunurile deţinute de Libia în străinătate, relatează cotidianul britanic "The Independent".

Adunarea Generală a ONU a aprobat, azi-noapte, cu unanimintate de voturi, recunoaşterea CNT, care a condus revolta contra lui Gaddafi, oferindu-le reprezentanţilor acestora dreptul de a vorbi la Naţiunile Unite. 
Fostul ambasador libian, Ibrahim Dabbashi, care denunţase regimul lui Gaddafi şi şi-a exprimat susţinerea pentru rebeli, s-a adresat Consiliului de Securitate câteva ore mai târziu.
"Azi este, fără nicio îndoială, o zi istorică în viaţa poporului libian", a spus Dabbashi. "Este un indicator al faptului că dictatura s-a încheiat, perioada de teroare, de negare a libertăţilor, de violare a drepturilor omului a ajuns la final pentru poporul libian", a spus diplomatul.
Ridicarea sancţiunilor
Consiliul de Securitate al ONU a aprobat rezoluţia prin care s-a înfiinţat o nouă misiune ONU în Libia, ca urmare a cererii CNT de a primi sprijin pentru crearea noului guvern.

Rezoluţia a permis, de asemenea, dezgheţarea conturilor a două companii petroliere libiene, a ridicat restricţiile privind  zborurile avioanelor libiene şi a modificat embargoul asupra armelor, permiţând autorităţilor libiene să cumpere arme "doar în scopul de a asigura securitatea şi asistenţa pentru dezarmare". Zona fără zboruri impusă în martie, după ce Gaddafi a început reprimarea revoluţiei, va rămâne în vigoare, dar urmează a fi revizuită.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: