Consiliul Concurenţei, date despre evoluția costurilor la carburant: „Preţul mediu al benzinei a scăzut cu 58 de bani, iar al motorinei cu 56 de bani”

Consiliul Concurenţei, date despre evoluția costurilor la carburant: „Preţul mediu al benzinei a scăzut cu 58 de bani, iar al motorinei cu 56 de bani” Lukoil / Sursa: Dreamstime.com

Consiliul Concurenţei a prezentat vineri date referitoare la evoluția prețurilor la combustibil în România, astfel că preţul mediu al benzinei s-a diminuat cu 58 de bani, iar cel al motorinei a scăzut cu 56 de bani, raportat la data de 30 iunie, înainte de a intra în vigoare ordonanța de Guvern privitoare la plafonarea și compensarea prețurilor la carburant.

Consiliul Concurenţei a transmis situația prețurilor practicate de marile lanţuri de benzinării din România.

Sursa: News.ro.

Scădere de 58 de bani la benzină și de 56 de bani la motorină

Din aceste date reiese că prețul benzinei standard a scăzut în medie cu 58 de bani pe 12 august, raportat la data de 30 iunie 2022. Și prețul pentru motorina standard a scăzut între 30 iunie - 12 august, cu o medie de 56 de bani.

„Tabelele reprezintă preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta. Preţurile nu includ compensarea de 50 de bani pe litru”, a transmis Consiliul Concurenței, conform News.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valul scumpirilor continuă. Prețul apei îmbuteliate a crescut la raft

Prețul apei a crescut, în ultimul timp, fie că este vorba despre cea îmbuteliată, achiziționată de pe rafturile magazinelor, fie că este vorba despre cea care curge la robinet. Conform informațiilor din spațiul public, într-un anumit caz, pentru un anumit sortiment de apă, un bidon de 2 litri de apă îmbuteliată a ajuns să coste cu 1,5 lei mai mult decât anul trecut.

Astfel, de la 1,95, cu cât era cumpărată în anul 2021, apa respectivă a ajuns să coste 3,69 de lei, conform informațiilor furnizate de Antena 3. Dacă avem în vedere prețurile practicate la nivelul anului 2020, observăm că diferența este aceeași.

Confruntați cu această situație, cumpărătorii spun că vor limita cantitățile de apă îmbuteliată pe care le cumpără din magazine. Ei spun că vor face economie și se vor orienta spre apa de la robinet, chiar dacă nu este de calitate.

Apă de la robinet mai scumpă

Însă nu doar apa îmbuteliată a cunoscut o majorare a prețurilor în ultimele luni. Același lucru s-a întâmplat și cu cea de la robinet, pe care o plătim furnizorilor de utilități publice.

În ţară, preţul pentru un metru cub de apă consumat diferă de la o localitate la alta, de la un județ la altul, în funcție de operatorii de utilități. Cu toate acestea, putem spune că, în medie, prețul se încadrează între 11 lei și 15 lei pe metru cub. Astfel, în municipiul Cluj, un metru cub de apă costă 14,65 lei, în vreme ce la Buzău ajunge 12,67 de lei, iar la Bistriţa Năsăud este furnizat la prețul de 12,41 lei.

În județul Vrancea apa costă 12,18 lei pe metru cub, iar în Neamț ajunge la 12,06 lei pe metru cub. În Galaţi, apa este livrată cu 11,87 lei pe metrul cub, iar în Constanța cu 11,82 lei pe metrul cub. În județele Timiş și Vaslui avem printre cele mai mici prețuri practicate de operatori pentru apa potabilă. Aici un metru cub se vinde cu 11,59 lei. Însă cea mai ieftină apă din țară este în județul Hunedoara, unde un metru cub costă 11,53 lei.