Conflictul a pornit după ce studenţii au declanşat o serie de proteste la adresa conducerii Universităţii, conform B1 TV.

Tinerii s-au declarat nemulţumiţi de majorarea taxelor pentru cămin şi de impunerea de taxe speciale pentru restanţe. Cele mai grave incidente au avut loc în luna decembrie, când studenţii care încercau să intre l-a rectorat s-au îmbrâncit cu jandarmii.

”Înţelegem că anumite persoane din conducerea Universităţii sunt deranjate de acţiunile noastre cu caracter civic şi democratic. Este o situaţie fără precedent în România: conducerea unei universităţi acţionează în instanţă o ligă studenţească. Noi nu am făcut decât câteva cereri de bun simţ şi să sesizam câteva abuzuri şi abateri de la lege”, a declarat preşedintele Ligii Studenţilor, Silvian Emanuel Man.

De partea cealaltă, conducerea universităţii susţine că Liga nu este reprezentativă pentru studenţii de la Alexandru Ioan Cuza deoarece are doar 50 de membri activi şi 500 în baza de date. În plus, reprezentanţii instituţiei susţin că introducerea taxelor pentru examenele restante a fost luată la nivelul fiecărei facultăţi în parte. Universitatea ALexandru Ioan Cuza din Iaşi are în prezent peste 24 de mii de studenţi