Comisia SIPA DESCOPERĂ NEÎNDEPLINIRI LEGALE. Se pregătește RAPORTUL FINAL: „Sunt OPTIMIST”
Editura Evenimentul si Capital

Comisia SIPA DESCOPERĂ NEÎNDEPLINIRI LEGALE. Se pregătește RAPORTUL FINAL: „Sunt OPTIMIST”

Autor: | | 0 Comentarii | 352 Vizualizari

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, Viorel Salan, a comentat existența anumitor nereguli și neîndepliniri legale. Totodată, senatorul a discutat și despre cum și când se poate finaliza activitatea comisiei, arătându-se mai optimist decât senatorul USR Mihai Goțiu.

Salan consideră că existenţa unor anumite neîndepliniri legale vizând documentele clasificate din arhiva SIPA rezultă atât din corespondenţă, dar şi din declaraţiile celor audiaţi, conform agerpres.ro.

„Scopul activităţii de azi a fost de a culege datele şi informaţiile necesare pentru raportul final care urmează să fie întocmit în vederea prezentării în Birourile permanente ale celor două Camere. Este una dintre componente, cea de audiere a unor persoane, în paralel cu activitatea de corespondenţă cu instituţiile statului cu atribuţii, aşa cum legislaţia o prevede. Da, sunt anumite neîndepliniri ale prevederilor actelor normative vizând documente clasificate. Aceasta rezultă atât din corespondenţă, dar şi din declaraţiile făcute şi azi. Invitaţii noştri au fost cooperanţi şi există şi dorinţa domniilor lor pentru a afla adevărul, astfel încât cetăţeanul să fie informat în mod corect cu privire la HG 127/2006 care viza desfiinţarea DGPA (n.r. arhivei SIPA)”, a afirmat Salan miercuri, după şedinţa Comisiei.

El a evidenţiat că după 12 ani de la acea Hotărâre 127/2006 nu au fost finalizate măsurile vizând inventarierea şi predarea arhivei SIPA, dar şi a celorlalte documente către arhivele naţionale, respectiv către structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţionala.

„Activitatea Comisiei va continua şi eu sper ca în actuala sesiune parlamentară să putem să prezentăm celor Birouri raportul final cu date şi concluzii. Vreau (...) să-i anunţăm pe români că această Comisie nu este una care să ia măsuri, ci să constate legalitatea. În situaţia în care s-au încălcat anumite norme de drept, urmează să propunem către instituţiile competente ale statului să constate şi să aplice măsurile legale.(...) Nu putem să tragem concluzii acum (...). În momentul de faţă coroborăm toate documentele cu rezultatele din audieri, astfel încât să avem un raport final cât se poate de justificat. Eu, totuşi, sunt optimist”, a adăugat Salan.

La rândul său, senatorul USR Mihai Goţiu şi-a exprimat îndoiala că resursele implicate în desfăşurarea activităţii Comisiei ar merita.

„O mare parte din audieri au vizat aspecte tehnice şi altă parte despre modul în care s-a predat sau nu arhiva. Concluzii nu se pot pune. Eu am o mare aşteptare să aflu dacă toate documentele care s-au strâns au ajuns în arhiva SIPA. Nu ştiu dacă vom afla sau nu răspunsuri până la sfârşitul acestei anchete. Oricum, sincer, deocamdată, din punctul meu de vedere, nu e legat de fondul problemei, ci de resursele implicate până acum, nu ştiu dacă tot efortul ăsta merită. O să vedem la final”, a spus Goţiu.

Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie i-a audiat miercuri pe Doina Armean, fost membru în comisiile de inventariere, Doru Dobocan, fost director al DGPA şi membru în comisiile de inventariere, Tiberiu Firinel Ungureanu, fost director general adjunct în ANP şi membru în comisiile de inventariere, Dănuţ Marian Mânzală, fost membru în comisiile de inventariere, şi Constantin Căruntu, angajat RASIROM.

Pagina 1 din 1



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate