Comisia de la Veneţia: forţele politice să se abţină de la presiuni asupra CCR

Comisia de la Veneţia: forţele politice să se abţină de la presiuni asupra CCR

Preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, i-a trimis o scrisoare ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, în care îşi exprimă speranţa că CCR va putea să lucreze pe marginea deciziilor importante pe care trebuie să le ia în perioada următoare "în cele mai bune condiţii", informează MAE.

Potrivit unui comunicat al MAE remis Agerpres, Titus Corlăţean a primit vineri o scrisoare de răspuns din partea preşedintelui Comisiei de la Veneţia referitor la scrisoarea trimisă de acesta în data de 8 august, prin care se reitera angajamentul Guvernului României privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independenţei Justiţiei şi a contenciosului constituţional.

"Înţeleg pe deplin faptul că situaţia politică actuală este destul de complexă; cu toate acestea, îmi exprim speranţa că CCR va putea să lucreze pe marginea deciziilor importante pe care trebuie să le ia în săptămânile următoare, în cele mai bune condiţii. Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că este important ca toate forţele politice să se abţină de la orice acţiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curţii sau a judecătorilor acesteia. Doresc să confirm disponibilitatea Comisiei de la Veneţia de rămâne la dispoziţia autorităţilor române şi a Curţii Constituţionale pentru orice asistenţă viitoare", se arată în scrisoarea lui Buquicchio.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia se declară mulţumit cu privire la faptul că sunt luate măsuri concrete în cazurile care vizează ameninţări împotriva judecătorilor de la Curtea Constituţională şi îşi exprimă speranţa că această "reacţie rapidă" va descuraja orice încercări viitoare de a influenţa judecătorii CCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sunt mulţumit cu privire la faptul că împărtăşim opinii similare asupra necesităţii de a asigura protecţia sistemului judiciar, în general, şi a Curţii Constituţionale, în particular, împotriva oricărui tip de presiune şi apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independenţa Justiţiei", mai spune Buquicchio, potrivit MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a transmis, pe 8 august, preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evoluţiile politice din România.